23948sdkhjf

Därför hamnade Skåne på världskartan

| Av Oscar Örum | Tipsa redaktionen

Att New York Times hyllar skånsk matkultur är ingen slump, säger Livsmedelsakademins vd Lotta Törner, som ser uppmärksamheten som bonusammunition i huggsexan om miljardbelopp från EU.

När New York Times, en av världens mest ansedda tidningar, i förra veckan publicerade sin årliga lista på platser att besöka under 2016 hamnade Skåne på nionde plats.

Och det var livsmedel och matkulturen som var anledningen. Landskapet beskrivs som "nästa stora grej" inom det nordiska köket och förutom att råvaror som svamp lyfts fram beskrivs också en rad restauranger som gastronomiska höjdpunkter, däribland Daniel Berlin Krog i Tranås, Bastard i Malmö, Talldungen i Brösarp och Hörte Brygga.

"Jätteroligt"

Hos den Skånebaserade klusterorganisation Livsmedelsakademin, som har som målsättning att göra Skåne till en "kulinarisk frontregion" kom New York Times-artikeln som en glad överraskning. Att komma så högt upp på listan, eller att omnämnas överhuvudtaget, är obetalbart ur ett marknadsföringshänseende.

— Det var såklart jätteroligt att se, säger Lotta Törner, vd på Livsmedelsakademin.

Hon identifierar flera orsaker till varför Skåne utmärker sig som matregion.

— Först och främst är Skåne på många sätt en stor matregion med tillgång till väldigt mycket bra råvaror. Här finns runt 850 små livsmedelsföretag och cirka 190 gårdsbutiker. Det är naturligtvis en av av förklaringarna till det skånska restaurangundret.

En annan anledning till att restaurangerna håller så hög internationell klass är det medvetna arbetet med att skapa förutsättningar för den nya generations kockar, tror Lotta Törner.

— Det är en konsekvens att den fantastiska utvecklingen inom kockyrket i Sverige. Och tittar vi på vilka skånska kockar som nu får uppmärksamhet har de i ofta varit aktiva i kocklandslaget och tävlat på både Europanivå och hemma i Sverige, säger hon och nämner bland andra Daniel Berlin, Peter J. Skogström och Titti Qvarnström.

Att Skåne rent geografiskt ligger nära Danmark tror hon också har betydelse, och nämner att flera har skolats på stjärnrestauranger som Köpenhamnskrogen Noma.

Närheten till kontinenten, och den förhållandevis stora etniska mångfald som finns i Skåne, har också spelat in när det gäller influenser från andra länder och att använda nya råvaror.

— Influenserna utifrån, parat med det lokala, har gjort att det uppstått väldigt spännande fusionmat.

Vad gör Skåne rätt?

— Vi har under en lång tid varit väldigt duktiga på att samarbeta och hålla ihop som region. Och vi har verkligen satsat. När vi samarbetar över gränserna händer saker. Att känna att regionen är intresserad och involverad är väldigt viktigt för att ett litet livsmedelsföretag ska våga satsa.

Lotta Törner rabblar upp en lång rad initiativ. Som Livsmedelsakademins egna projekt Smaka på Skåne, som erbjuder utbildning, kompetensutveckling och interaktion mellan mindre och medelstora företag. Eller innovationsinkubatorn Krinova i Kristianstad, som har mat som fokusområde. Eller SLU-ledda Centrum för innovativa drycker.

— Och även om jag talar i egen sak måste jag nämna Skånes Matfestival (som Livsmedelsakademin arrangerar, reds. amn.) Det är rätt fantastiskt att det kommer 10 000 besökare till lilla Brösarp nästan helt utan marknadsföring. Och det är ett tecken på att allt fler är matintresserade, inte bara foodies.

För Skåne kan artikeln få betydligt mer långtgående effekter än att antalet matintresserade turister ökar. Sedan 2009 har Livsmedelsakademin kämpat för att EU:s kommande satsning på ett Knowledge and Innovation Community, KIC, med fokus på livsmedelsindustrin ska hamna i Skåne-Köpenhamnsregionen. I potten ligger 1,5 miljarder kronor, och möjligheten att bli en centralpunkt för produktinnovationer inom EU under ett decennium. Den svensk-danska arbetet backas upp och drivs också av livsmedelsföretag som Orkla Foods, Arla, Lantmännen och Tetra Pak.

Ansökan ska lämnas in i mitten av 2016 och New York Times hyllning blir ett välkommet bonusargument.

— Vi kommer naturligvis att passa på att få med det i ansökan. Då vi tävlar med hela Europa måste vi lyfta alla fördelar vi möjligen kan, säger Lotta Törner.
Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Tusentals kycklingar skadas på väg till slakt

Tesco anklagas: använder Brexit för att ta bort produkter

Coca-Cola ändrar formen: ”Största satsningen sedan 1971”

Veganskt intresserar på nätet

Svenska favabönor kan vara framtidens mat

Framgång för Axfood: varannan flaska pantas

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

På nytt jobb
Han är ny vd på Polarbröds dotterbolag

Dr Sannas byter namn

Espresso House tar in ärtdryck

Max på offensiven mot fossilbaserad plast

Oatly lanserar antimjölk-kampanj utomlands

Axfood fasar ut engångsartiklar av plast

Fruktad potatisparasit är här

Han lämnar Mathems styrelse

Företagen har förtroende för Livsmedelsverket

Potatisdrycksföretag tar in 11 miljoner

Svenska forskare kan förlänga mjölkens livslängd

Försäkringsbolag investerar 2,8 miljarder i minskat svinn

På nytt jobb
Svenska Ägg har ny ordförande

Ökad ekologisk konsumtion – inte nödvändigtvis dyrare

Norrmejerier med ny säljpartner – riktad mot Ica

Västerbottensost blir dokumentär

Norska läskproducenten förlorade mot Coca-Cola – igen

Oumph håvade in priser i London

På nytt jobb
Hon ska utveckla Kravs digitala strategi

Alkoglass – endast på systemet

Här ska Martin & Servera bygga nytt lager

På nytt jobb
Coca-Cola snor från Ica

Cloetta satsar 100 miljoner på fabriker

Produktionen av ekomjölk fortsätter öka

På nytt jobb
Han blir Cloettas nya lösviktschef

Ungas matval styrs av värderingar

Nu kommer Karma till Frankrike

Bakterier i en tredjedel av allt lammkött

Nytt hopp för Boxholms ost

Italiensk mat – mest poppis i hela världen

Se alla Företagens egna nyheter

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

Certa™ - senaste innovationen från MasoSine, skaparna av Sinus® pumpteknologin

Advanced Engineering 2019

Synglas till process industrin från Mirit Glas

Lenze ställer ut på Hannover messen 1.-5. april

Stor energisparpotential hos Irlands stormarknader

Vikbara lagerlådan som reducerar volym

Prefabricerade ECI-motorer med planetväxlar

Nomo är utställare i Skellefteå

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Skellefteå 20-21 mars

RPC Superfos mottar CSR-certifikat från Randers kommun

Lätt att missa brytpunkt till ny standard vid inkoppling av större fläktar på nätet

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Skellefteå 20-21 mars

”Digitala produkter löser problem som analog teknik inte klarar av”

Träffa AxFlow på Euro Expo Skellefteå 20-21 mars 2019

EC-lågenergifläktar på ExpoVent i Kalmar, Jönköping och Linköping

Speciella egenskaper får du med Tekniskt glas

FCM utan kompromiss

USON gigantrivare Rabco ska till Munters!

Wellplast AB ingår Europeiskt samarbete

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Kostnadsfritt webinarium - Tema: Hantering av lagkrav

Hur fångar man in världens alla dofter?

Big Science Sweden business dagar i CERN

Träffa oss på IFFA i Frankfurt 4-9 maj

Sänd till en kollega

0.196