23948sdkhjf

Därför hamnade Skåne på världskartan

| Av Oscar Örum | Tipsa redaktionen

Att New York Times hyllar skånsk matkultur är ingen slump, säger Livsmedelsakademins vd Lotta Törner, som ser uppmärksamheten som bonusammunition i huggsexan om miljardbelopp från EU.

När New York Times, en av världens mest ansedda tidningar, i förra veckan publicerade sin årliga lista på platser att besöka under 2016 hamnade Skåne på nionde plats.

Och det var livsmedel och matkulturen som var anledningen. Landskapet beskrivs som "nästa stora grej" inom det nordiska köket och förutom att råvaror som svamp lyfts fram beskrivs också en rad restauranger som gastronomiska höjdpunkter, däribland Daniel Berlin Krog i Tranås, Bastard i Malmö, Talldungen i Brösarp och Hörte Brygga.

"Jätteroligt"

Hos den Skånebaserade klusterorganisation Livsmedelsakademin, som har som målsättning att göra Skåne till en "kulinarisk frontregion" kom New York Times-artikeln som en glad överraskning. Att komma så högt upp på listan, eller att omnämnas överhuvudtaget, är obetalbart ur ett marknadsföringshänseende.

— Det var såklart jätteroligt att se, säger Lotta Törner, vd på Livsmedelsakademin.

Hon identifierar flera orsaker till varför Skåne utmärker sig som matregion.

— Först och främst är Skåne på många sätt en stor matregion med tillgång till väldigt mycket bra råvaror. Här finns runt 850 små livsmedelsföretag och cirka 190 gårdsbutiker. Det är naturligtvis en av av förklaringarna till det skånska restaurangundret.

En annan anledning till att restaurangerna håller så hög internationell klass är det medvetna arbetet med att skapa förutsättningar för den nya generations kockar, tror Lotta Törner.

— Det är en konsekvens att den fantastiska utvecklingen inom kockyrket i Sverige. Och tittar vi på vilka skånska kockar som nu får uppmärksamhet har de i ofta varit aktiva i kocklandslaget och tävlat på både Europanivå och hemma i Sverige, säger hon och nämner bland andra Daniel Berlin, Peter J. Skogström och Titti Qvarnström.

Att Skåne rent geografiskt ligger nära Danmark tror hon också har betydelse, och nämner att flera har skolats på stjärnrestauranger som Köpenhamnskrogen Noma.

Närheten till kontinenten, och den förhållandevis stora etniska mångfald som finns i Skåne, har också spelat in när det gäller influenser från andra länder och att använda nya råvaror.

— Influenserna utifrån, parat med det lokala, har gjort att det uppstått väldigt spännande fusionmat.

Vad gör Skåne rätt?

— Vi har under en lång tid varit väldigt duktiga på att samarbeta och hålla ihop som region. Och vi har verkligen satsat. När vi samarbetar över gränserna händer saker. Att känna att regionen är intresserad och involverad är väldigt viktigt för att ett litet livsmedelsföretag ska våga satsa.

Lotta Törner rabblar upp en lång rad initiativ. Som Livsmedelsakademins egna projekt Smaka på Skåne, som erbjuder utbildning, kompetensutveckling och interaktion mellan mindre och medelstora företag. Eller innovationsinkubatorn Krinova i Kristianstad, som har mat som fokusområde. Eller SLU-ledda Centrum för innovativa drycker.

— Och även om jag talar i egen sak måste jag nämna Skånes Matfestival (som Livsmedelsakademin arrangerar, reds. amn.) Det är rätt fantastiskt att det kommer 10 000 besökare till lilla Brösarp nästan helt utan marknadsföring. Och det är ett tecken på att allt fler är matintresserade, inte bara foodies.

För Skåne kan artikeln få betydligt mer långtgående effekter än att antalet matintresserade turister ökar. Sedan 2009 har Livsmedelsakademin kämpat för att EU:s kommande satsning på ett Knowledge and Innovation Community, KIC, med fokus på livsmedelsindustrin ska hamna i Skåne-Köpenhamnsregionen. I potten ligger 1,5 miljarder kronor, och möjligheten att bli en centralpunkt för produktinnovationer inom EU under ett decennium. Den svensk-danska arbetet backas upp och drivs också av livsmedelsföretag som Orkla Foods, Arla, Lantmännen och Tetra Pak.

Ansökan ska lämnas in i mitten av 2016 och New York Times hyllning blir ett välkommet bonusargument.

— Vi kommer naturligvis att passa på att få med det i ansökan. Då vi tävlar med hela Europa måste vi lyfta alla fördelar vi möjligen kan, säger Lotta Törner.
Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Här möter livsmedelsförpackningen framtiden

Energidryck kan komma att begränsas

Brott mot livsmedelslagen kan ge fängelse

Lantmännen Lantbruk på väg mot en helt fossilfri produktion

"Förutsättningarna är goda för att allt ska gå enligt plan"

100 procent hållbar choklad från Fazer till jul

Inspirerat av spanska saluhallar

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Ny vd för Indevex Watertech

Kommer närmast från en tjänst med fokus på support och problemlösning i livsmedelsindustrin.

Klartecken för ny Lidl i centrum

Alla gräver inte guld vid gränsen

Gottekungen.se lägger ned. Kunderna rasar: "Kända bland de flesta banker nu".

Dole säljer i Sverige och Finland

Godiva lanserar nytt i sitt sortiment av exklusiv belgisk choklad

Säljs lagom till jul.

Alla gräver inte guld vid gränsen

Gottekungen.se lägger ned. Kunderna rasar: "Kända bland de flesta banker nu".

Populär chokladmjölk återkallas – flaskan kan gå sönder

Avser Pucko med bäst före datum den 26 september 2019.

Lanserar ersättning för plastsugrör

De vann Matverk Värmland

”En sensorisk väl framtaget produkt med många användningsområden som kan vandra från skogen till krogen.”

Ekologisk julskinka bjöd på fettchock

Icakuriren har granskat en rad julskinkor.

1

Ekologisk mat är sämre för klimatet

Det visar en ny studie från Chalmers.

Bayns sockerersättare i choklad som säljs i svenska butiker

Så mycket måste matpriserna höjas för att täcka upp sommarens torka

Chefsekonomen: "Dock en snittsiffra"

Löfbergs nominerat till hållbarhetspris

Vinnaren utses 31 januari 2019.

Priserna fortsätter att dala

Svenska matjordar blir allt bördigare

Ökad odling av gräs till betande djur som leder till ökad mullhalt.

Här är Nobelmenyn

På måndagskvällen var det så dags för Nobelbankett och bakad rotselleri fick spela huvudrollen.

Orkla säljer Mrs Cheng’s till Continental Foods

Nya matkoncept till Täby centrum

Anrik lanthandel lägger ner

Jäst gör fiskfoderolja av halm

Han är ny vd på Sales Support

Kavlis medarbetare delar ut miljonbelopp till välgörenhet

Matsmart retirerar från Norge

Delicato byter säljbolag

Matleveranstjänst till Malmö

Saffran hamnar på kryddhyllan

Han är ny hos Altia

Läppja på GW

Student öppnar obemannad butik

Se alla Företagens egna nyheter

IMA DAIRY & FOOD Benhil är förhandlad av Bull Salicath ApS

USON Ultimato ® matavfallssystem

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Eurolådor

Konfigurerbara säkerhetsreläer - nu även med simulering offline

Synglas från Mirit Glas till process industrin

Ytterligare en ny Servicetekniker till Lagaforsteamet

Nytt fryslager åt GB-Grossisten

Kombinera fritt med nästa generations modulära drivsystem

Naturliga köldmedel i kylanläggningar ställer krav på säkra fläktar

IMA DAIRY & FOOD Erca är förhandlad av Bull Salicath ApS

Trevlig helg

Energieffektiva fläktar för kylkabinett på stormarknader

EC-fläktar som styrs via MODBUS kan på sikt bli självlärande med hjälp av Artificiell Intelligens

ebm-papst tar GreenTech till en ny nivå och lanserar GreenIntelligence

Mirit Glas har ett av det största och mest välsorterade utbud av glasrör och glasstavar

Bull Salicath ApS

Julkalender SSI Schäfer

SSI Schäfer Julkalender 2018

Motordrivna membranpumpar för livsmedelsindustrin

Naturliga "clean label" färger och extrakt för drycker

Carlsson & Möller AB

Universal koppling till IO-Link

Enkel och praktisk IO-Linklösning

Spara energi för en halv miljon kronor per år

Sänd till en kollega

0.228