23948sdkhjf

Norrmännen hungrar fortfarande efter svensk mat

Gränshandeln slår försäljningsrekord trots att granlandet drabbas av lågt oljepris och svag krona.
På ett och ett halvt år har priset på olja fallit från 115 dollar per fat till 30 dollar, vilket får stora konsekvenser grannlandets oljeberoende ekonomi. Den norska kronan har också försvagats mot den svenska, och ligger nu på den svagaste nivån sedan 1992.

Det har dock inte bromsat norrmännen från att resa över gränsen för att handla i Sverige. Flera stora köpcentrum redovisar försäljningsrekord och planerar att bygga ut.

— Vår slutsats är att den norska gränshandeln kommer att tuffa på även i år, framför allt tack vare dagligvaruhandeln, säger Per Andersson, senior analytiker på HUI Research, till Dagens Industri.

Enligt HUI Research var gränshandeln värd 16,9 miljarder kronor 2014. Och det är i synnerhet mat och dryck som lockar. Varor som bacon, godis och vin kostar kostar bara hälften så mycket någon mil in på den svenska sidan.

Nordby, som ägs av norska Olav Thongruppen, är det största köpcentrumet vid gränsen. Hit kom över 6,9 miljoner kunder under 2015, och omsättningen ökade till över 4 miljarder kronor. Nytt försäljningsrekord.

— En svag norsk krona får priserna att gå upp i Norge så norrmännen får fortfarande mer för pengarna i Sverige, säger Ståle Løvheim, centrumledare för Nordby, till tidningen.

—Vi tror på fortsatt gränshandel även om vi ser konkurrens från bland annat e-handeln. Men i tuffare tider blir det mer fokus på att spara pengar och det drar folk till oss”, säger Monica Nyland, centrumledare för Charlottenbergs shoppingcenter, till Dagens Industri.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078