23948sdkhjf

Kycklingföretag ekohyllas

Slaktkycklingproducenter från Tomelilla utsågs till Årets omläggare.
Under fjolåret investerade Anna Olin och Holger Olin i att ställa om till Krav-märkt slaktkycklingproduktion. Bland annat byggdes nya, Krav-godkända, fasta stallar på gården Activs utanför Tomelilla i Skåne.

Paret, som därmed driver några av få gårdar som satsar på ekologisk kyckling, säljer köttet under det namnet Reko, ett nytt fristående varumärke som jobbar mindre enskilda gårdar.

Läs också: Reko kyckling snart i butik

Arbetet på Activs gård utsågs till Året omställare på Ekogalan, som hölls under torsdagen. Priset, som delas av organisationen Krav, uppmärksammar lantbrukare som gått över till Krav-certifierad produktion.

– De vågar tänka nytt och prova det som ingen annan provat. Samtidigt är de öppna och inbjudande mot omvärlden så att många kan se och lära av det de gör. Det kräver mycket driv och kreativitet, men också ett visst mod. Vi tycker verkligen att de är förebilder att inspireras av, säger Kravs försäljningschef Johan Cejie, i ett pressmeddelande.

Enligt Krav kommer minst 700 000 Krav-märkta slaktkycklingar att produceras i Sverige under 2016, vilket definitivt skulle innebära ett nytt rekord. 2015 föddes det upp omkring 280 000 slaktkycklingar i landet.

En ökning på 150 procent förefaller dock inte orealistisk då antalet stora producenter gick från sex till 16 stycken under fjolåret.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11