Under en räd hos företag i halländska Halmstad gjorde miljönämnden en ovanlig upptäckt. En förpackning, märkt som malet nötkött, visade sig efter ett dna-prov innehålla 100 procent vattenbuffel. Det uppger Hallandsposten. — Vi vet inte om det är fusk eller slarv. Men vi vet att det förekommer fusk där man kan tjäna pengar. Därför har vi gjort den här kontrollen, säger miljö- och hälsoskyddsinspektör Carina Pettersson, till tidningen. Även om myndigheterna uppmanar till högsta möjliga transparens när det gäller vad ett livsmedel innehåller är det i enlighet med EU:s regler inte otillåtet, då handelsnormerna inte särskiljer vattenbuffel och nöt. Mer problematiskt, i strikt laglig mening, var att en butik sålt nötfärs innehållande mellan 5 och 30 procent griskött. Enligt butiken har misstaget skett hos leverantören, som dock bara producerar nötkött. Ett oanmält besök uppdagade dock att det fanns rester från gris i köttkvarnen, i motsvarande halt som fanns i nötköttsförpackningen. — Det är ju inte bra om kunden betalar för nötkött, men delvis får griskött som är billigare, säger Carina Pettersson.
Buffel och gris i nötkött
En inspektion i Halmstad avslöjade att malet nötkött innehöll såväl vattenbuffel som griskött.
Under en räd hos företag i halländska Halmstad gjorde miljönämnden en ovanlig upptäckt. En förpackning, märkt som malet nötkött, visade sig efter ett dna-prov innehålla 100 procent vattenbuffel. Det uppger Hallandsposten. — Vi vet inte om det är fusk eller slarv. Men vi vet att det förekommer fusk där man kan tjäna pengar. Därför har vi gjort den här kontrollen, säger miljö- och hälsoskyddsinspektör Carina Pettersson, till tidningen. Även om myndigheterna uppmanar till högsta möjliga transparens när det gäller vad ett livsmedel innehåller är det i enlighet med EU:s regler inte otillåtet, då handelsnormerna inte särskiljer vattenbuffel och nöt. Mer problematiskt, i strikt laglig mening, var att en butik sålt nötfärs innehållande mellan 5 och 30 procent griskött. Enligt butiken har misstaget skett hos leverantören, som dock bara producerar nötkött. Ett oanmält besök uppdagade dock att det fanns rester från gris i köttkvarnen, i motsvarande halt som fanns i nötköttsförpackningen. — Det är ju inte bra om kunden betalar för nötkött, men delvis får griskött som är billigare, säger Carina Pettersson.