23948sdkhjf

Svensk Fågel om upphandlingsframgångarna

Andelen svensk kyckling i offentliga kök ökar för fjärde året i rad.
Enligt en rapport från LRF väljer allt fler svensk kyckling i offentlig upphandling. Sedan 2012 har andelen svenska fågelprodukter, i volym, ökat med över 12 procentenheter.

— Det är glädjande siffror! Inom Svensk Fågel har vi länge arbetat hårt för att andelen svensk kyckling och kalkon ska öka i våra skolor, på sjukhus och äldreboenden runt om i landet. Äntligen börjar vi se resultat som inte bara gynnar barn och äldre utan även våra svenska bönder, säger Maria Donis, vd för branschorganisationen Svensk Fågel, i ett pressmeddelande.

Svensk Fågel har bedrivit ett aktivt påverkansarbete för att öka andelen svensk kyckling och kalkon i kommuner och landsting. Under förra veckan skickade branschorganisationen en önskelista till Upphandlingsmyndighetens nya generaldirektör Inger Ek.

Läs också: Kycklingbranschen hoppas på bättre upphandlingar

Men trots att andelen svensk kyckling och kalkon ökar i Sveriges kommuner och landsting står importerat fågelkött för mer än hälften. Många kommuner har mål för hur stor andel som ska vara ekologiskt, vilket ofta leder till att importerat kött upphandlas. Endast två av tio kommuner och landsting mål för hur stor del av maten som ska vara svenskproducerad.

— Allt fler lär sig att vid upphandling ställa krav som resulterar i svensk kyckling på menyn. Men det finns fortfarande de som tror att en ekologisk, importerad kyckling eller kalkon är bättre. Inom Svensk Fågel har vi strikta kvalitets- och kontrollprogram för djurvälfärd, djurhälsa och smittskydd. Krav som är hårdare än både EU:s och Sveriges djurskyddslag. Kort sagt, det är stor skillnad, säger Maria Donis.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094