23948sdkhjf

Probi i storaffär

Företaget bakom Proviva köper amerikanskt probiotikatillverkaren Nutraceutix för 873 miljoner kronor.
Svenska Probi, med huvudkontor i Lund, har tecknat avtal om att förvärva USA:s största tillverkare av probiotiskt kosttillskott.

Probi, som finns på den amerikanska marknaden via dotterbolaget Probi USA, meddelar att köpet innebär en trefaldigt ökad marknadsandel på den nordamerikanska marknaden.

Preliminär köpeskilling är 105 miljonas dollar, eller motsvarande 873 kronor. Nutraceutix omsatte 290 miljoner kronor under fjolåret och gjorde ett resultat före skatt på 70 miljoner kronor.

Läs också: Expanderande Probi för miljonvinst

Det sammanslagna bolaget kommer att behålla Probis nuvarande namn och börsnotering och fortsätta marknadsföra respektive bolags varumärke. Den huvudsakliga tillverkningen kommer att ske i USA medan forskning och utveckling samt global marknadsföring kommer vara baserad i Lund.

Nutraceutix nuvarande vd Tim Gamble kommer fortsätta vara ansvarig för den nordamerikanska enheten under en övergångsperiod.

Tillsammans kommer Probi och Nutraceutix ha cirka 180 anställda.

— Jag är fantastiskt nöjd med detta transformerande förvärv. Nutraceutix och Probi passar perfekt ihop. Bolagen har kompletterande affärsmodeller och har få gemensamma kunder samt delar starka entreprenörsvärden. Förvärvet skapar en stark plattform för att fortsätta tillväxten i USA och på den globala marknaden, säger Probis vd Peter Nählstedt, i ett pressmeddelande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079