23948sdkhjf

Köttfärs får stryk av kyckling

Spagetti och köttfärssås har länge varit vardagshjälten nummer ett på middagsbordet men i år har kycklingrätter gått om.
Det är kommunikationsbyrån Food & Friends som för femte året i rad har kartlagt svenskarnas matvanor och -beteenden. I undersökningen har sammanlagt 1 018 personer i åldern 15–74 år fått svara på frågor och årets upplaga bjuder på ett trendbrott när det gäller vad vi svenskar ställer på middagsbordet under vardagarna.

Endast tio rätter står för hela 62,2 procent av alla vardagsmiddagar i landet. Och sedan mätningens början har spagetti och köttfärssås varit den allra mest populära rätten att ställa fram på bordet. 2012 uppgav 18,6 procent av de tillfrågade att de lagade köttfärssås och spagetti på vardagarna. I dag har den siffran halverats, till 9,8 procent. Även köttbullar och korvstroganoff har tappat i popularitet.

— Vi svenskar fortsätter vara ett matintresserat folk. Detta kan vara en av orsakerna till att listan över svenskarnas 10 i topp-rätter har kastats om en del från tidigare år, säger Pontus Dahlström, projektledare på Food & Friends, i en kommentar till rapporten.

Samtidigt som det alltjämt konsumeras förhållandevis mycket kött i Sverige är det allt ser som vill förändra sitt intag av nöt- och griskött. I stället är det kyckling som tagit täten på vardagarna, en förskjutning mot vitt kött som naturligtvis gläder kycklingbranschen.

— Svenskarnas val av kyckling är ett tecken i tiden. Fler väljer det vita, mer hälsosamma och klimatvänliga kycklingköttet. Vi har en stark efterfrågan på kyckling av bra kvalitet, det vill säga den svenska kycklingen. Det är en framgång för alla inblandade; lantbrukaren, för oss som producent och våra kunder, säger Magnus Lagergren, vd på Kronfågel, i ett pressmeddelande.

Ett annat resultat från Food & Friends Matrapport är att vi ägnar ungefär 35 minuter åt vardagsmatlagningen medan helgmatlagningen får ta 10 minuter längre tid.

— Majoriteten av de vi har frågat anger att måltiden är ett tillfälle att umgås med vänner/ familj eller att det är dagens höjdpunkt. Detta kan också vara en bidragande orsak att vi lägger ner tid i köket, under helgerna lagar mer än hälften mat längre än 45 minuter, säger Pontus Dahlström.

Food & Friends Matrapport 2016 hittar du här .
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062