23948sdkhjf

Livsmedelsverket öppnar för mer eko-märkning

Nya regler ska göra det lättare för restauranger och kaféer att kalla sina produkter för ekologiska.
Möjligheterna för storhushåll, det vill säga bland annat restauranger, kaféer, personalrestauranger, skolkök, sjukhuskök och cateringföretag, att använda begreppet "ekologiskt" på skyltar, menyer och i annan produktinformation ska utökas. Det enligt ett förslag från Livsmedelsverket.

Enligt myndigheten har det tidigare saknats nationella regler för exempelvis restaurangägare att märka mat som ekologiskt, trots att ekologiska ingredienser har använts i tillagningen. Förutsatt att företagen kan uppvisa för myndigheterna att ekomärkningen stämmer kommer de nya reglerna öppna upp för att fler aktörer inom storköksbranschen ska kunna märka sin verksamhet som ekologisk.

Enligt Livsmedelsverket innebär reglerna också en möjlighet för företag att ange hur stor andel av alla råvaror som är ekologiska.

Kravet för att få kalla en maträtt eller ett bakverk ekologisk är att alla ingredienser är ekologiska och att de förvarats åtskilda från andra icke ekologiska ingredienser av samma sort. Alla tillsatser eller processhjälpmedel som använts måste vara godkända för ekologisk produktion.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079