23948sdkhjf

Göteborg förbjuder hamburgare

| Av Oscar Örum | Tipsa redaktionen

Medium rare är inte okej, anser miljöförvaltningen, som nu hotar Göteborgskrogar med böter.

Göteborgskrogen Burgarsson måste sluta servera hamburgare som är medium rare, har miljöförvaltningen bestämt. Orsaken är att ej helt genomstekta burgare inte betraktas som helt säkra att äta.

— Enligt de uppgifter jag erhållit kommer Miljö och Hälsas nya beslut att påverka samtliga restauranger i Göteborg som väljer att servera hamburgare. Vi kommer att överklaga och hoppas nu att fler restaurangägare som också investerar mycket tid och pengar i bra råvaror hjälper oss att driva frågan om huruvida gästen, snarare än en myndighet ska få bestämma hur en burgare serveras, säger Johan Svensson, som driver Burgersson, till Göteborgs-Posten.

Skulle Burgersson bryta mot förbudet hotas de med vite på 40 000 kronor.

Johan Svensson, och kollegan Björn Jansson, håller inte alls med om att deras hamburgare skulle vara osäkra. Anticimex gör regelbundna kontroller och leverantören Gröna Gårdar har exemplariska kontroller, uppger Johan Svensson..

Det är inte bara Burgersson som råkat i luven med miljöförvaltningen i Göteborg på grund av ej helt genomstekta hamburgare. I april blossade en infekterad debatt upp när restaurangen Joe Farellis fick ett liknande hot om vite.

— Det här är inte en fråga för en enskild kommun utan gäller över hela Sverige. Tar man in en köttvara som inte kan garanteras från grossistens eller restaurangens håll så kan man inte servera rätten. Det blir inte bra om varan inte är garanterad och serveras utan att vara helt genomstekt eftersom att det finns en risk för konsumentens hälsa. Ytterst ska den som äter på en restaurang kunna känna sig säker, säger Bernadett Weber, enhetschef på miljöförvaltningen, till Göteborgs-Posten.

Flera Göteborgskrögare vänder sig emot uppfattningen att just hamburgare skulle särskilt riskabelt att servera något blodiga.

— Du får fortfarande äta carpaccio och råbiff på vilken restaurang som helst men inte hamburgare som du vill ha den. Jag fattar att de är på hamburgerbranschen eftersom att det har poppat upp så många på kort tid men kontrollerna är goda och det känns som att gästen borde få avgöra själva hur de vill ha sitt kött. För att vara helt ärlig skulle jag vara mer rädd för att äta sallad än vårt kött. Vi kan överklaga beslutet fram till och med nästa onsdag och kommer att göra det, säger Johan Svensson, till tidningen.
Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (2)
Startsidan just nu

Utvecklingsmarknader lyfte Unilever och Nestle

Keso i ny förpackning

"Enorm potential med havren som råvara"

Mats Liedholm vd på Fazer Sverige berättar i Chefsintervjun om hur anrika företag blir innovativa och om hur fler borde testa att jobba på Ica.

Kvinnan bakom tallriksmodellen: "Livsmedelsverket är alldeles för flata"

Njie köper Sveriges största hinderbana i stadsmiljö

Bättre än väntat för Pepsi

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Anamma med ny plattform - recept blir till färdig matkasse

Han får fängelse för hästköttsskandalen

De tävlar om att uppdatera kostråden

Fler butiker börjar med komposterbara påsar

Världsrekord i whiskyprovning

Guinness World Records har godkänt rekordet.

1

Ägg ökar - men inte de Krav-märkta

En tredjedel av den svenska potatisen har försvunnit

Pilotprojekt ska göra bönder koldioxidneutrala

Trendbrottet: Vi äter mer fisk

Köttföretag får böta efter sågolycka

De slopar burägg i EMV

Slakteri skållade levande kycklingar

Picadeli fortsätter expandera

Vill korta livsmedelskedjorna – Livsmedelsverket utlyser miljoner

Priserna stod stilla under mars

Atria satsar på Lönneberga – går in i nya kategorier

Hälsingestintan i samarbete med Glada utegrisar

Menigo köper ut Arla

Änglamark och Lantmännen hållbarast i branschen

Kafferabatt minskar engångsmuggar

"Larvigt" bröd en succé i Norge

Picadeli tar bort knivarna – och lanserar nytt protein

Orkla köper bagerileverantör

Coopbutik levererar svinnmat till finmiddag

Efter köttkrig – restauranggrossist i konkurs

Reitan ser kraftigt minskat resultat

Gateau poppar upp hos H&M i påsk

På nytt jobb
Han blir inköpsansvarig på Urban Deli

På nytt jobb
Ny marknadschef på Pernod Ricard

Tre blir ett - certifieringsbolag går ihop

Se alla Företagens egna nyheter

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

Sänk kostnaderna med Balluffs in-/utgångshubbar och IO-Link teknik!

Varför använda mikrovågsgivare?

R 5 0760 A PLUS den intelligenta vakuumpumpen med integrerad frekvensomvandlare

Innovation inom livsmedelsindustrin!

Reducerad utvecklingstid och ökad produktivitet för maskinbyggare

Hållbara lösningar: RPC Superfos-hink i toppkvalitet med återvunnen plast

USON Matavfallskvarn - Waste Queen

Vad är egentligen en Logimat?

-Hur kan IO-Link öka prestandan i ert nätverk?

Mirit Glas framställer kemiskt härdat glas till industrier

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Norrköping 10-11 april

Försäkra dig om att du inte har några fula fiskar i ditt sortiment

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Lenze har medverkat på Hannover mässan med spännande nyheter

Vässa era interna revisioner - Webinarium 26/4

Webinar Motion Analyzer Online Tool

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Norrköping 10-11 april

Alla behöver en hylla

ebm-papst fläktar AxiCool kyler nytt distributionscenter i Kapstaden

Nomo investerar i en lagerautomat

Träffa AxFlow i Norrköping 10-11 april 2019

TREFA marshmallow-linje

Politiker på besök hos RPC Superfos Ja tack till en mer nyanserad plastdeba...

Mirit Glas leverar glasrör och glasstavar

Sänd till en kollega

0.144