23948sdkhjf

Göteborg förbjuder hamburgare

| Av Oscar Örum | Tipsa redaktionen

Medium rare är inte okej, anser miljöförvaltningen, som nu hotar Göteborgskrogar med böter.

Göteborgskrogen Burgarsson måste sluta servera hamburgare som är medium rare, har miljöförvaltningen bestämt. Orsaken är att ej helt genomstekta burgare inte betraktas som helt säkra att äta.

— Enligt de uppgifter jag erhållit kommer Miljö och Hälsas nya beslut att påverka samtliga restauranger i Göteborg som väljer att servera hamburgare. Vi kommer att överklaga och hoppas nu att fler restaurangägare som också investerar mycket tid och pengar i bra råvaror hjälper oss att driva frågan om huruvida gästen, snarare än en myndighet ska få bestämma hur en burgare serveras, säger Johan Svensson, som driver Burgersson, till Göteborgs-Posten.

Skulle Burgersson bryta mot förbudet hotas de med vite på 40 000 kronor.

Johan Svensson, och kollegan Björn Jansson, håller inte alls med om att deras hamburgare skulle vara osäkra. Anticimex gör regelbundna kontroller och leverantören Gröna Gårdar har exemplariska kontroller, uppger Johan Svensson..

Det är inte bara Burgersson som råkat i luven med miljöförvaltningen i Göteborg på grund av ej helt genomstekta hamburgare. I april blossade en infekterad debatt upp när restaurangen Joe Farellis fick ett liknande hot om vite.

— Det här är inte en fråga för en enskild kommun utan gäller över hela Sverige. Tar man in en köttvara som inte kan garanteras från grossistens eller restaurangens håll så kan man inte servera rätten. Det blir inte bra om varan inte är garanterad och serveras utan att vara helt genomstekt eftersom att det finns en risk för konsumentens hälsa. Ytterst ska den som äter på en restaurang kunna känna sig säker, säger Bernadett Weber, enhetschef på miljöförvaltningen, till Göteborgs-Posten.

Flera Göteborgskrögare vänder sig emot uppfattningen att just hamburgare skulle särskilt riskabelt att servera något blodiga.

— Du får fortfarande äta carpaccio och råbiff på vilken restaurang som helst men inte hamburgare som du vill ha den. Jag fattar att de är på hamburgerbranschen eftersom att det har poppat upp så många på kort tid men kontrollerna är goda och det känns som att gästen borde få avgöra själva hur de vill ha sitt kött. För att vara helt ärlig skulle jag vara mer rädd för att äta sallad än vårt kött. Vi kan överklaga beslutet fram till och med nästa onsdag och kommer att göra det, säger Johan Svensson, till tidningen.
Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (2)
Startsidan just nu

Så dyr blev Ed Sheeranketchupen

Pappersbaserade förpackningar för färskvaror ökar

Vanligt insektsmedel kan fasas ut

Listan: Här är alla finalister i Dagligvarugalan 2019

Se filmen där alla finalister presenteras på Fri Köpenskaps Facebooksida.

Santa Maria skrotar konservburken

Di Luca i nytt logistikavtal

De ska sköta logistiken för svenska medelhavsgrossisten.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Vill tillverka bordssalt och gödsel av skog

Carlsberg backar i Europa - kliver fram i Asien

Fazers finska köp är klart

De ska säkra framtidens snacksförsörjning

Anrikt konditori i konkurs

På nytt jobb
Hon går från Fazer till Arla

Tar över som chef för Foodservice.

Cloetta är bäst i dagligvaruhandeln

Fodi vill expandera - tar in miljoner

Produktnytt
Rosa salt för syns skull

Glass i stora kajaklass

Minskad försäljning för convenience

Debatt
Frigolit ska återvinnas, inte förbjudas

Här hamnar Axfoods nästa snabbgross-butik

Fiskodling "Säker hamn" – storbank uppgraderar bolag

Dalarna vill se landbaserad fiskodling

"Halloumiskam" påverkade försäljningen

Förlust för Simris Alg

På nytt jobb
Han tar över som vd för Kronfågel

Här är Ed Sheeran-ketchupen

Nu kommer panten på brödpåsen

Räkskal kan bli kläder

Strid om avokado kan ligga bakom massaker

Carlsberg säljer bättre än väntat

Tulip i stor kinesisk pizza-affär

På nytt jobb
Bayn nyrekryterar inför exportsatsning

De vill tillverka "omöjlig" vegetarisk fisk

På nytt jobb
Han blir ny vd på Delicato

Göteborg blir inte 100 procent ekologiskt

Fler kräftor i år

Tunga blåbär faller från riset

Se alla Företagens egna nyheter

Spåra, identifiera, blippa - klart!

Hur revolutionerar IO-Link den totala utrustningens effektivitet?

Värmerutor från Mirit Glas

Ta en genväg med nya online Design Studio

Hur snabbt kan ni ändra format i er tillverkningsprocess?

Förberedd för industri 4.0: Ny lamellvakuumpump med tryckreglering

Nivåavkänning och meddelanden till logistikpartner!

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

RS Components lanserar lättanvända oscilloskop från Tektronix för felsökning och analys

Balluff har tilldelats en utmärkelse!

RS Components lanserar labbaggregat med automatisk anpassning av strömstyrkan

RS Components får utmärkelse av TDK-Lambda

Alfa Laval Think Top V50 och V70

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Svenskt musteri tredubblar lagerkapaciteten med automatisk lösning

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

KIPP önskar er en riktigt Trevlig sommar!

Trevlig Sommar

Vad gör vi på Balluff?

Hur mycket läser du?

Dacapo Stainless blir auktoriserad distributör för GEA Tuchenhagen

RPC Superfos tar emot IMDA-priset 2019 i USA

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Var rädd om dig i Sommarsverige!

Lagafors önskar alla en Glad Sommar

Sänd till en kollega

0.172