23948sdkhjf

Varning för aprikoskärnor

"Stora risker helt i onödan", anser Livsmedelsverket.
Alla aprikoskärnor innehåller Den cyanogena glykosen amygdalin finns i alla aprikoskärnor men i den bittra varianten är halterna särskilt höga. När aprikoskärnorna tuggas frigörs vätecyanid, som också kan frigöras i tarmen med hjälp av tarmbakterier. Att äta kärnorna kan resultera i en allvarlig, akut, förgiftning. För ett litet barn kan fem kärnnor räcka för att leda till mycket allvarliga symptom.

Att Livsmedelsverket nu väljer att avråda helt från att äta aprikoskärnor beror på att det i praktiken är omöjligt att se skillnad på den farliga bittra sorten, och den söta, ofarliga.

— Att äta aprikoskärnor är att ta stora risker helt i onödan. Det är mycket oroande att bittra aprikoskärnor dessutom marknadsförs som hälsokost och botemedel mot cancer, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Rådet att avstå från aprikoskärnor gäller inte fruktköttet från färska och torkade aprikoser eller bakmassa, där krossade aprikoskärnor ofta ingår. Det för att det finns gränsvärden för vätecyanid i produkter som bakmassa.

Något enhetligt gränsvärde för vätecyanid i hela aprikoskärnor finns inte inom EU. Flera europeiska länder avråder dock från aprikoskärnor, alternativt har råd om max två kärnor per dag för vuxna. EU-kommissionen arbetar för närvarande tillsammans med medlemsstaterna för att ta fram ett gränsvärde, vilket på sikt kan förhindra försäljning av aprikoskärnor med för höga halter av vätecyanid.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078