Alla aprikoskärnor innehåller Den cyanogena glykosen amygdalin finns i alla aprikoskärnor men i den bittra varianten är halterna särskilt höga. När aprikoskärnorna tuggas frigörs vätecyanid, som också kan frigöras i tarmen med hjälp av tarmbakterier. Att äta kärnorna kan resultera i en allvarlig, akut, förgiftning. För ett litet barn kan fem kärnnor räcka för att leda till mycket allvarliga symptom.
Att Livsmedelsverket nu väljer att avråda helt från att äta aprikoskärnor beror på att det i praktiken är omöjligt att se skillnad på den farliga bittra sorten, och den söta, ofarliga.
— Att äta aprikoskärnor är att ta stora risker helt i onödan. Det är mycket oroande att bittra aprikoskärnor dessutom marknadsförs som hälsokost och botemedel mot cancer, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.
Rådet att avstå från aprikoskärnor gäller inte fruktköttet från färska och torkade aprikoser eller bakmassa, där krossade aprikoskärnor ofta ingår. Det för att det finns gränsvärden för vätecyanid i produkter som bakmassa.
Något enhetligt gränsvärde för vätecyanid i hela aprikoskärnor finns inte inom EU. Flera europeiska länder avråder dock från aprikoskärnor, alternativt har råd om max två kärnor per dag för vuxna. EU-kommissionen arbetar för närvarande tillsammans med medlemsstaterna för att ta fram ett gränsvärde, vilket på sikt kan förhindra försäljning av aprikoskärnor med för höga halter av vätecyanid.