23948sdkhjf

Mjölkbonde går mot strömmen

Satsar och utökar mjölkgård utanför Eslöv.
Få mjölkbönder får affärerna att gå ihop. På drygt 20 år har 77 procent av Sveriges mjölkföretag lagts ner. Men Ann-Katrin Andersson går mot strömmen. Det rapporterar P4 Malmöhus.

För en tid sedan hamnade mjölkpriset för bönderna hamnade på historiskt låg nivå och fler sänkningar tros komma, detta främst på grund av att det i dag globalt finns ett överskott på mjölk. Många mjölkproducenter i Sverige lever i dag på marginalen och många tvingas dessutom lägga ner sina verksamheter.

Men det finns alltså några som vågar satsa.

Ann-Katrin och hennes bror tog över gården Fairyhill efter sina föräldrar för ungefär 16 år sedan. På gården odlas dessutom spannmål och raps och Ann-Katrin behöver därmed inte köpa in ensilage till korna och kan på så sätt hålla kostnaderna nere.

Syskonparet har, enligt radion, gjort investeringar på gården vilket har lett till att de fått ett modernt stall och därmed också kunnat dra ner på antalet arbetstimmar.

– Det gamla stallet var inte så bra längre och då fanns det två alternativ, antingen sluta eller bygga något nytt, säger Ann-Katrin Andersson till P4 Malmöhus.

En del av investeringarna här ett nybyggt stall där korna har gott om utrymme.

– Eftersom vi har ekologiskt och det verkar ligga i tiden så har vi lite bättre betalt, men det är ingen guldgruva, uppger Ann-Katrin Andersson, till radion.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079