23948sdkhjf

Matsmart hjälper olivbönder på Kreta

Upp till 10 kronor per såld flaska går tillbaka till de pressade grekiska olivoljeproducenterna.
De grekiska bönderna är alltjämt hårt pressade av den utdragna ekomiska krisen i landet samtidigt som klimatförändringar hotar olivträden.

Matsmart, som bland annat säljer varor som närmar sig utgångsdatumet, har inspirerats av den "mjölkkrona" som Ica i höstas introducerade för att stötta svenska mjölkbönder.

Läs också: Ica drog in 113 miljoner mjölkkronor

E-handelsbolaget har nämligen, via Stockholmsföretaget Konstantines, tagit in olivolja från Kreta. Per såld flaska som innehåller 250 ml går 5 kronor tillbaka till bönderna. För 500 ml-flaskor går 10 kronor tillbaka.

Omkring 5 procent av all extra virginolja, den högsta klassen, kommer från Kreta och varan är en grundbult i öns ekonomi.
I spåren av den ekonomiska krisen i Grekland har dock bönderna tvingats till kortsiktiga lösningar. Bland annat säljs en stor del av skörden i bulk till Italien istället för att de själva tappar den på flaska och säljer den vidare till marknaden. Därmed går de miste om en stor del av vinsten.

— Det vill vi ändra på. Genom att köpa olivoljan direkt av bönderna så stannar en större del av det värde som skapas kvar hos dem. Dessutom låter vi en del av vår vinst gå tillbaka till bönderna, ungefär som i initiativet med enkronan för att stötta de svenska mjölkbönderna, säger Karl Andersson, vd på Matsmart, i ett pressmeddelande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078