23948sdkhjf

Sockerlögnen avslöjad

Nyfunna dokument visar att sockerindustrin betalade forskare för att skylla hjärtsjukdomar på fett istället för socker.
Interna dokument från sockerindustrin, som en anställd på University of California i San Francisco upptäckt, undergräver 50 års forskning av sambandet mellan olika kosthållningar och hjärtsjukdomar. Dessutom kan nutidens kostråd vara formade av sockerindustrin, skriver The New York Times.

Dokumenten offentliggjordes tidigare i veckan av den medicinska tidskriften Journal of the American Medical Association (JAMA).

Enligt dessa ska en intresseorganisation kallad Sugar Research Foundation, idag Sugar Association, betalat tre Harvard-forskare för att publicera en rapport om socker, fett och hjärtsjukdomar 1967. Fallen i rapporten handplockades för att minimera länken mellan socker och hjärtsjukdomar och istället föra över skulden på mättat fett.

Näringsforskaren Marion Nestle vid New Yorks universitet menar att dokumenten är tydliga bevis på att industrin startat forskning för att utesluta socker som en stor riskfaktor till hjärtsjukdomar.

"Jag tycker att det skrämmande. Du ser aldrig så uppenbara exempel.”, skriver hon i en artikel i samband med rapportens publicering.

I och med att debatten om de relativa skador som socker och mättat fett fortsätter än idag är dokumenten långt ifrån oväsentliga, påpekar amerikanska professorn Stanton Glantz till The New York Times.

I flera årtionden har amerikaner rekommenderats att minska sitt fettintag, vilket istället lett till att många istället äter produkter med lågt fett- och högt sockerinnehåll. Det, menar experter, är den stora syndaren i fetmakrisen som råder i landet. Än idag varnar amerikanska regeringen för mättat fett i officiella näringsriktlinjer.

Förra året kunde The New York Times avslöja att även Coca-Cola sponsrat forskningsuppdrag för att tona ned sambandet mellan läskedrycker och fetma.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125