23948sdkhjf

Nötdjurs-DNA ger mjölk utan ko

Glöm havre-, soja- och mandelmjölk. Det här företaget gör mjölk identisk med komjölk – utan kor.
Komjölksalternativ, som mandel-, soja-, havre- och ärtmjölk, saknar oftast en sak – smaken av det som de ska ersätta. På San Francisco-företaget Perfect Day använder forskare nötdjurs-DNA, tillsammans med jäst och näring från växter, för att göra mjölk med samma smak och egenskaper som komjölk, utan att blanda in djuren, skriver Food & Wine.

Enligt tidningen The Guardian kommer försäljningen av mjölkalternativ stiga över 10 miljarder dollar inom tre år. Ryan Pandya, medgrundare till Perfect Day, vill hoppa på tåget och erbjuda mjölk, ost, glass och yoghurt utifrån sin nya produkt som ska smaka precis som originalet.

Enligt Pandya är mjölkproteinet nyckeln till att få samma smak på en mjölkfri produkt som komjölk. På Perfect Day återskapar man proteinet genom att använda ko-DNA kombinerat med jäst och socker. Blandningen får fermentera tills proteinet utvecklas. Det labb-odlade proteinet blandas sedan med fett, näring och socker för att skapa en mjölkreplika skapad utan inblandning av djur.

Företaget har redan samlat in 4 miljoner dollar från investerare och har pratat med flera traditionella mejeriproducenter om samarbete. Pandya jämför processen med att göra hantverksöl snarare än den högteknologiska processen som används för att odla kött.

– Vi tar näringen från växter och transformerar det till djurprotein, på samma sätt som kor. Men vi gör det mycket effektivare eftersom vi använder en jästcell och inte 900 kilo tungt djur, säger Ryan Pandya till Food & Wine.

Perfect Day planerar att lansera sina glass-, yoghurt- och ostprodukter på marknaden i slutet av nästa år och därefter mjölken.

– Det finns en större och större efterfrågan på mejeriprodukter, vilket orsakar en ökad industriell produktion. Alla är överens om att vi borde minska den typen av produktion och det kan vi faktiskt göra, säger Ryan Pandya till Food & Wine.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063