23948sdkhjf

Mat i lösvikt även till Sverige

"Zero waste"-konceptet för butik letar sig över sundet.
I förra veckan rapporterades det om Nordens första butik med mat i lösvikt, som med konceptet vill minska på plastförpackningar. På LØS i Köpenhamn uppmuntras kunderna att ta med sig lådor, glasflaskor och andra återanvändbara förpackningar för att i slutändan producera så lite resursslöseri som möjligt.

Läs också: Nu öppnar affären med mat i lösvikt

Nu står det även klart att Sverige hakar på trenden som svept över Europa, när Gram öppnar i Malmö saluhall, rapporterar Sydsvenskan.

Bakom butiken står Rowan Drury som för åtta år sedan flyttade från Storbritannien till Malmö. Hon har länge velat minska sitt avfall och fick idéen från lösviktsbutikerna i Berlin och Paris.

Planen är att sälja 180 olika produkter – bland annat pasta, ris, mjöl, bönor, kakao, bakpulver, olja, vinäger, tvättmedel och diskmedel. Likt hos LØS kommer Gram att använda sig av hängande behållare, vilket gör det lätt att fylla på i sin medhavda behållare.

Till de som inte har någon förpackning med sig erbjuder Gram bland annat glasburkar som sedan går att återanvända.

– Många tror att det blir ohygienskt med lösviktsförsäljning, men eftersom vi har den här sortens behållare så kan ingen komma i kontakt med själva varorna. Så det är superhygieniskt, säger Rowan Drury till Sydsvenskan.

Gram öppnar i november i samband med att Malmö saluhall öppnar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062