23948sdkhjf

Slakteri får expandera trots stank

Brålandaslakteriet har tidigare fått stänga verksamheten – nu får de grönt ljus.
Som Food Supply tidigare rapporterat i år har Dahlbergs Slakteri i Vänersborgsorten Brålanda haft stora luktproblem. Personer som bor i närheten av slakteriet har protesterat mot kadaverlukten i flera år, vilket tidigare lett till att verksamhetens nya slaktanläggning inte kunnat användas.

Läs också: Lukthotet mot slakteri har inte lättat

Nu vänder länsstyrelsen på beslutet, trots att slakteriet inte gjort något åt problemet, rapporterar P4 Väst. I och med beslutet kan Dahlbergs utöka slakteri- och styckningsverksamheten från 12 000 ton slaktkroppar per år till cirka 20 000 ton.

– Vi kräver att de ska fortsätta att utreda olika metoder för att komma tillrätta med luktproblemen, säger Anders Hjalmarsson, ordförande för miljöprövningsdelegationen på länsstyrelsen, till P4 Väst.

Boende i närområdet beskriver lukten som "vidrig", och att det varken går att vistas ute eller sova med öppna fönster när lukten ligger på. I maj beslutade miljö- och hälsoskyddsnämnden i Vänersborg att slakteriets hygieniseringsanläggning, som värmer upp slakteriavfall, skulle stängas mellan 1 juni till 1 september.

Både kommunen och länsstyrelsen såg anläggningen som problemet bakom lukten. Men enligt en konsult på slakteriet var det två lagringstankar med rötmassa som var uppkomsten till lukten, vilket Dahlbergs redan sagt sig ha åtgärdat i mitten av juni.

Då polisanmälde miljö- och hälsoskyddsnämnden Dahlbergs eftersom företaget inte stängde sin hygieniseringsanläggning vid utsatt datum, något nämnden var tvungna att göra eftersom det fanns misstanke om miljöbrott.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078