23948sdkhjf

Peckas produktion redan uppbokad

Anläggningen för fisk- och tomatodling har byggstart till våren – men all produktion är redan bokad för tre år.
Peckas Naturodlingar är på gång – resultatet av 20 års forskning blir snart verklighet. Våren 2017 sätter bygget igång av anläggningen i Västernorrland där fisk och växthus samsas i en kretsloppsodling. Redan nu har tre års produktion blivit uppbokad, skriver Veckans Affärer.

Läs också: Peckas vill ha pengar

Det blir regnbågslax och tomater som odlas i den nya, klimatsmarta anläggningen som ska bestå av en bassäng och ett växthus. Lite vatten och näring till fisken är det enda som behövs. Fisken får foder, vilket skapar ett näringsrikt vatten som förs till tomatplantorna. När tomaterna tar upp näringen renas också vattnet av grusbädden som tomatplantorna står i. Efter en syresättning av vattnet förs det tillbaka till bassängen.

Ett kilo foder ska kunna motsvara ett kilo fisk och tio kilo tomater. Den totala produktionen i den 4000 kvadratmeter anläggningen ska under ett år producera 200 ton tomater och 20 ton fisk.

Läs också: Mångmiljonsatsning på fiskodling på land

– Produktionen de tre första åren är redan uppbokade av grossist. Vi har också projektplaner på gång i storstäderna. Under 2018 planerar vi att sätta spaden i marken för en anläggning som är 10-20 gånger större än den första och i samband med detta kommer vi att ta bolaget till nästa steg, då behövs det mer kapital och då genomförs även en notering av bolaget, säger vd Hugo Wikström till veckans affärer.

Planen är att den första skörden av tomat och regnbågslax ska nå handeln i november nästa år. Tomaterna ska säljas i närområdet via den lokala grossisten Delta Grönt.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.298