23948sdkhjf

Ica och Systembolaget anmäls för konkurrenshindrande samarbete

Anmäls till Konkurrensverket efter misstankar om samarbete.
Ica och Systembolaget anmäls till Konkurrensverket, av en anmälare som menar att det finns ett konkurrenshindrade samarbete däremellan. Konkurrensverket ska nu se över anmälan, rapporterar Svenska Dagbladet.

För några veckor sedan visade en granskning av Svenska Dagbladet att det fanns misstankar om huruvida Ica och Systembolaget samarbetade. Artikeln gav flera exempel på hur systembolagsbutiker flyttat in i Ica Fastigheter-ägda lägen, bredvid en Ica-butik. Dessutom pekade SvD på att sju av de senast öppnade systembolagsbutikerna låg intill en Ica-butik.

Läs också: Personkopplingar mellan Ica och Systembolaget ifrågasätts

Det fanns även personkopplingar – bland annat har Systembolagets nuvarande ordförande Kenneth Bengtsson tidigare innehaft vd-posten på Ica i över ett årtionde.

Därför skickades en anmälan in till Konkurrensverket, då anmälaren menade att värdet i ett närliggande läge till varann både var stort för Ica och Systembolaget och uppenbart.

– Det missförhållande som SvD beskrivit måste skäligen utredas av Konkurrensverket. De livsmedelshandlare som konkurrerar med Ica-jättarna måste i dag känna vanmakt när de får bekräftat att Systembolaget direkt samarbetar med Ica, skriver anmälaren enligt SvD.

Konkurrensverket ska enligt SvD titta vidare på anmälan, och tillägger att de har en skyldighet att rapportera om Systembolagets monopol två gånger årligen till EU-kommissionen. Om denna anmälan ingår i en sådan rapport är ännu inte fastställt.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.125