23948sdkhjf

Årets skörd bättre än normalt

Inga rekordmängder – men skörd av god kvalitet ger bra utgångsläge för svensk industri och export.
Förra året gjorde svensk skörd av grödor ett rekordår – den 6,6 miljoner ton stora skörden var den största på 25 år. Det blir ingen utökning av rekordet i år, men däremot är kvaliteten bättre än väntat, rapporterar Lantmännen Lantbruk.

Årets skörd av spannmål, oljeväxter och trindsäd (ärter och bönor) tros enligt Jordbruksverket landa på 5,9 miljoner ton, vilket är större än Lantmännens prognos från juli.

– Kvaliteten är bättre än normalt med vissa undantag och kvantiteten är större än vi prognostiserade i juli månad. Det är glädjande för landets lantbrukare som därmed har en bättre skörd att sälja jämfört med föregående år, säger Mikael Jeppson, chef för spannmålsenheten på Lantmännen Lantbruk, i ett pressmeddelande.

I Mellansverige har skörden varit något större än förväntat, medan den i södra Sverige varit under medel på grund av en torr period i maj och juni. Förutom svampangrepp i Mälarområdet och Västsverige har skörden överlag klarat sig undan sjukdomar.

Skördens goda kvalitet beror bland annat på ett högre proteininnehåll – det ligger i snitt 12 procent högre än förra året. Jämfört med flera andra länder i Europa, där bland annat Tyskland, Polen och Frankrike har fått skördar under medel, har Sverige haft ett år som ger dem en konkurrensfördel, menar Lantmännen.

– Priserna framöver kommer till stor del att påverkas av skörden 2017. Den höga kvaliteten på den svenska skörden ger ett bra utgångsläge för svensk industri och för att kunna göra exportaffärer, säger Mikael Jeppsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063