23948sdkhjf

Kött mer lönsamt än mjölk och grödor

Lantbruksbarometern: Fler upplever lönsamheten som god men skillnaderna är större än någonsin.
Fler lantbrukare upplever bättre lönsamhet, men skillnaderna mellan vissa verksamhetsgrenar har aldrig varit större. Det visar Lantbruksbarometern som tas fram av LRF Konsult och Swedbank/Sparbankerna.

Fler svenska lantbrukare upplever en förbättring i lönsamheten jämfört med i höstas 2015 – då ansåg 36 procent att lönsamheten var mycket dålig, jämfört med dagens 24 procent. Trots förbättringen är det väldigt få som upplever att lönsamheten är väldigt god. Den uppfattningen har bara 2 procent av de tillfrågade.

I stället hamnar de flesta i mittenspannet. Cirka 35 procent av lantbrukarna tycker att lönsamheten är ganska god, vilket är en ökning med 9 procentenheter sedan vårens undersökning, medan 38 procent anser att lönsamheten är ganska dålig.

Den största skillnaden syns mellan de olika produktionsgrenarna: grisköttsproducenterna upplever att de har ett lönsamhetsindex på 57, vilket kan jämföras med mjölkproducenternas index på minus 86. Det är den största skillnaden mellan olika produktionsgrenar sedan Lantbruksbarometern startade 1987.

Nötköttsproducenternas index ligger på 15 medan växtodlarna har minus 49. Indexet är ett nettotal som kan variera mellan 100 och minus 100, där ett negativt tal innebär att fler än hälften upplever lönsamheten som dålig

– Svenskt kött är väldigt uppskattat av konsumenterna och det finns en stor efterfrågan på de svenska produkterna, vilket påverkar förutsättningarna för gris- och nötköttsföretagen. Mjölkbönder och växtodlare har det tuffare vilket beror på den globala konkurrensen där man verkar på olika villkor. Växtodlingsföretagen tyngs idag av globalt överskott och låga priser, säger Jimmy Larsson, Segmentschef Skog och Lantbruk LRF Konsult.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079