23948sdkhjf

Snart kan sötpotatis odlas i svensk jord

SLU provodlar – kan vara aktuell för kommersiell odling inom fem år.
Sveriges Lantbruksuniversitet i skånska Alnarp har sedan 2014 testodlat sötpotatis, för att se om den klarar av vårt tuffa nordiska klimat. Nu tror forskarna bakom projektet att ett genombrott för en svenskodlad sötpotatis är nära.

– Marknaden är redo för svenskodlad sötpotatis och en kommersiell odling är snart verklighet, säger Helena Karlén, universitetsadjunkt vid institutionen för biosystem och teknologi vid SLU, till tidningen ATL.

Sötpotatis går i dagsläget inte att odla på friland i Sverige, eftersom den kräver värme under lång tid. Just tiden är ett problem för en svensk odling, eftersom sötpotatis kräver 120 dagar för en skörd att utvecklas. Kina är en av de största världsproducenterna, men även Brasilien och västafrikanska länder odlar en hel del sötpotatis.

Inspirationen kommer ifrån Kanada, där man i flera år utvecklat sorter som passar för odling i kallare klimat. Flera odlare i Sverige ska ha visat intresse för att odla potatisen, vilket förmodligen blir av sorten Orleans som visat sig vara lämplig för våra breddgrader. Målskörden är cirka 30 ton per hektar, vilket är i linje med vanliga potatisskördar.

SLU-forskarna bakom projektet tror att en kommersiell odling av svensk sötpotatis kan vara aktuell om fem år, men det beror också på om SLU får medel för fortsatta undersökningar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063