23948sdkhjf

Chark-SM hedrar 50/50-korv

Delar ut hedersutmärkelser för klimatanpassning och ekologiska produkter.
Chark-SM, som ägde rum under torsdagen, delade för första gången ut hedersutmärkelser för klimatanpassade produkter och koncept. Det var charkuteriet Andersson & Tillman som hedrades för sin 50/50-korv, HKScan för sitt ansvarskoncept och Mälarchark för sin ekologiska prinskorv.

– Vår huvudsponsor Culinar tog initiativet till hedersutmärkelsen för klimatanpassade produkter för två år sedan, och idag får vi äntligen dela ut den tillsammans. Att tillverka klimatanpassade charkprodukter är relativt nytt och vi ville med utmärkelsen uppmuntra företagen att driva den här frågan, något vi verkligen fått gensvar på. Det är också roligt att det var rekordmånga ekologiska produkter i år, säger Susanne Ekstedt, projektledare på arrangören SP Food and Bioscience.

Uppsalaföretaget Andersson & Tillman fick hedersutmärkelsen för klimatanpassade produkter, tack vare sin korv 50/50 original som består av hälften grönsaker, hälften kött. Juryn beskrev bland annat korven med orden: "Svenska basråvaror med klimatsmarta val som morötter och gula ärtor gör skillnad för klotet. En korv i tiden!"

– Detta känns otroligt bra, miljö och klimat är viktigt och vi vill dra vårt strå till stacken, säger Johan Persson, platschef på Andersson & Tillman.

HKScan, som tog hem utmärkelsen för sitt klimatanpassade koncept, lyftes fram för deras ansvar i hela kedjan. Förutom att ha skapat fler klimatanpassade produkter, har de dessutom fasat ut fossil energi och arbetat för att minska klimatpåverkan redan i primärproduktionen.

– Vi känner oss väldigt stolta, det är en viktig fråga för vårt företag, och hela branschen. Det är alltid roligt när ens arbete uppmärksammas och det bekräftas att man gör något bra, säger Johan Persson, kategorichef på HKScan.

MälarCharks ekologiska prinskorv var uppenbarligen Chark-SMs bästa, vilket prisades med en hedersutmärkelse. Juryns motivering: "En genuin hantverksprodukt med traditionell kryddning som ger den en perfekt balanserad smak. En prins som är kung bland de ekologiska produkterna!"
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.14