23948sdkhjf

Vitlöksbubblan fördubblar priserna

Världens största exportör av vitlök har stora problem att balansera utbudet.
Kina har ett järngrepp om vitlöksmarknaden – drygt 80 procent av världens export av färsk vitlök och knappt 90 procent av exporten av torkad vitlök. Därför är det kanske inte konstigt att priserna också stiger mycket när skörden går dåligt.

Efter att det stod klart att usla väderförhållanden skulle påverka årets skörd, började priserna på vitlök stiga i slutet av 2015, för att fram tills nu nästan ha fördubblats, skriver Financial Times.

Enligt importörer som Financial Times pratat med finns det inte längre någon vitlök att tillgå i Kina eftersom spekulanter har köpt stora volymer i tron om större prisuppgång, vilket också påverkat det lokala priset.

Det har också gjort att Kinas vitlöksexport minskade med 12 procent under första halvåret 2016. Senaste gången priset steg kraftigt var runt 2010, när det ryktades om att vitlök skyddade mot svininfluensa. Den bubblan slutade i ett tungt prisras.

– Om nästa skörd är normal kommer den här bergochdalbanan komma ner mot slutet av det andra kvartalet 2017, säger Vinayak Narain, chef på jordbruksföretaget Olam, till Financial Times.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079