23948sdkhjf

Wapnö lovar kött utan antibiotika

"Miljökött" senaste lanseringen – nötkött från djur som aldrig blivit behandlade med antibiotika.
Enligt färsk statistik från den Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, ökade användningen av antibiotika i djurfoder i flera EU-länder under 2014. Störst är användandet i Spanien och Italien, som både ligger högt över snittet på 152 mg antibiotika per kilo djurkropp, skriver Land Lantbruk.

Sverige däremot, ligger långt under, med en användning på 12 mg antibiotika per kilo djurkropp under 2014. Det var en minskning sedan 2011, då snittet låg på 13 mg.

Trots ett mycket lågt snitt i Sverige i jämförelse med resten av Europa lanserar Wapnö nu ett garanterat antibiotikafritt kött. Under varumärket Wapnö Miljökött kommer företaget att erbjuda kött- och charkprodukter från djur som aldrig behandlats med antibiotika.

Enligt företaget har de länge arbetat systematiskt med att minimera antibiotikaanvändningen, och har så få djur som behandlas med antibiotika att de kan börja sälja miljököttet. För ett halvår sedan blev ett system klart, där Wapnö lätt kunde skilja ut de djur som fått antibiotika och de som inte fått.

Men hur kommer det sig då att de fokuserar på att sälja antibiotikafritt, trots att snittet för användningen är låg i Sverige?

– Den är inte noll, vilket medför att konsumenten inte kan välja kött från djur som aldrig har fått antibiotika. Men nu ger vi den möjligheten, säger Lennart Bengtsson, vd för Wapnö.

Till en början kommer Wapnös charkprodukter finnas att köpa i gårdsbutiken, men man kommer inom kort att erbjuda möjligheten att få Wapnö Miljökött i sitt sortiment.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08