23948sdkhjf

Jord-till-bordförening fick konsumentpris

Söderhamnsföreningen Närjord fick Råd & Rön-priset för ansvarstagande.
Blåslampan är det årliga priset som varje år delas ut av tidningen Råd & Rön samt Sveriges Konsumenter. Priset delas ut till en person, organisation eller ett företag som på ett nyskapande sätt slår vakt om konsumenternas intressen.

Årets vinnare är Föreningen Närjord i Söderhamn, som tagit ett helhetsgrepp på hållbarhet. Bönder runtomkring Söderhamn odlar råvaror som sedan förädlas på det av föreningen drivna Rådhuskonditoriet. Eftersom verksamheten också fokuserar på integration, engageras nyanlända i hela ledet – från odling till servering. Föreningen vill med sitt arbete bidra till en levande bygd och samtidigt skapa en samlingsplats, och juryn prisade dem för sitt cirkulära tänk.

– Vi i juryn var alla imponerade över föreningen Närjords vilja att ta sitt ansvar som samhällsaktör fullt ut. Just sådana initiativ bidrar till en levande landsbygd och gör det lätt för konsumenten att göra medvetna val, säger Örjan Brinkman, ordförande i juryn.

Jens Öst, ordföranden i den sociala föreningen, förklarade för SVT Nyheter vad priset innebär för framtiden.

– Utmärkelsen betyder en hel del. För det första är det väldigt uppmuntrande att få en välmotiverad bedömning på att vårt arbete är viktigt för bygdens utveckling, är av nationellt intresse och dessutom ligger i tiden. Det ger oss energi, skriver Jens Öst i ett meddelande till SVT Nyheter Gävleborg.

Andra nominerade till priset var ReTuna Återbruksgalleria i Eskilstuna; Författarna Moa Kärnstrand och Tobias Andersson för boken Modeslavar samt Tarja Rached, barnskötare på Familjecentralen Spånga-Tensta.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11