23948sdkhjf

Är Nutella pålägg eller dessert?

Det är frågan som den amerikanska myndigheten vill ha svar på.
Är Nutella en desserttopping som funkar som pålägg eller är det ett pålägg som funkar som dessert? Amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten (FDA) vill veta, eftersom det påverkar näringsdeklarationen på förpackningen, skriver National Public Radio (NPR).

Meningsskiljaktigheten kring Nutellas status har pågått sedan 1993 – FDA har alltid betraktat Nutella som en desserttopping, medan italienska tillverkaren Ferrero säger att Nutella tillhör kategorin söta pålägg, precis som honung, sylt och fruktsmör.

Det är inte bara språkligt hårklyveri det handlar om, utan också märkningen av produkten. Om Nutella klassas som desserttopping utgår näringsvärdet från den vanligaste mängden som konsumeras för kategorin – två matskedar. Klassas den däremot i syltkategorin utgår näringsvärdet ifrån en matsked, vilket självklart gör att produkten ser ut att ha mindre fett, kolhydrater och socker.

Ferrero har i två år försökt få FDA att ändra sin syn på amerikanernas genomsnittliga konsumtion av Nutella. I stället har nu FDA öppnat för en två månader lång kommentarslämning – myndigheten uppmanar människor att skicka in sin normala konsumtion för att på så sätt få klarhet i frågan.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11