23948sdkhjf

Danish Crown planerar fabrik i Kina

Investerar 400 miljoner kronor i förädlings- och detaljproduktfabrik i Shanghai.
Danish Crown planerar att investera cirka 300 miljoner danska kronor (cirka 400 miljoner kronor) i en förädlings- och detaljproduktfabrik i Shanghai, skriver koncernen enligt Food Supply Dk.

Produktionen vara baserad på danska råvaror och etableringsprojektet är en del av slakterikoncernens nya 2021-strategi.

Redan i dag exporterar Danish Crown färskt griskött och sina så kallade "Kina-varor" – det vill säga tår, öron, svansar och liknande till landet. Det senare sägs vara mycket uppskattade produkter i Kina, som invånarna betalar bra för. Koncernen konstaterar att de idag är Danmarks näst största exportör av varor till Kina, med bara pälshandlaren Kopenhagen Fur framför sig.

Vanligtvis köper de flesta kineser kött på marknader, ofta i stora stycken. Men Danish Crown har sett ett förändringsmönster i konsumtionen.

– Det sker egentligen tre saker. En är att mycket av konsumtionen flyttar över till foodservice och restauranger, precis som i USA och Europa. En annan är att vi ser en kolossal tillväxt i e-handeln, där man köper varor och får dem levererade samma dag. Den tredje tendensen är att konsumenterna i livsmedelshandeln börjar köpa detaljprodukter, precis som vi är vana vid i Danmark, säger vd Jais Valeur i ett pressmeddelande.

Enligt Jais Valeur har han märkt att kineserna nu i regel gärna lägger mer tid på att laga maten från grunden, vilket också medför högre krav på produkterna. Danish Crown menar därför att danska råvaror är högt värderade.

– Är det en chansning? Ja, det är det, men det är en sådan som vi ska ta som en stor verksamhet och se om vi kan komma närmare marknaden, närmare konsumenterna och längre fram i värdekedjan, säger Jais Valeur.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11