23948sdkhjf

Ehec-smittat kött kom från en och samma gård

17 personer smittades i höstas – nu har myndigheterna hittat källan.
I höstas smittades 17 personer av ehec-bakterier genom konsumtion av nötfärs, med mag- och tarmbesvär som följd. Fyra av de smittade drabbades dessutom av följdsjukdomen HUS, som ger njurbesvär.

Nu har Folkhälsomyndigheten, Jordbruksverket, Livsmedelsverket och Statens veterinärmedicinska anstalt gjort en undersökning om varifrån köttet kan ha kommit från, och kommit fram till att det härstammar från djur från en och samma svenska gård, skriver ATL. Detta kom man fram till trots att smittofallen registrerats i olika delar av Sverige.

– De som blev sjuka kommer från flera olika län och vår och SVA:s analys av bakteriernas arvsmassa har varit ett viktigt verktyg för att kunna hitta den gemensamma orsaken till utbrottet, säger Cecilia Jernberg, mikrobiolog på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

I analyser från både Folkhälsomyndigheten och Statens veterinärmedicinska anstalt har man sett att det är samma bakterievariant hos både de drabbade som vid provtagningen på gården. Man tror att nötköttet senare blivit förorenat på slakteriet.

Nu rekommenderas slakteriet av Livsmedelsverket att djur från gården ska slaktas sist, och vara noga med att undvika ytterligare smittospridning. Djurägarna har även fått riktlinjer för hur de ska kunna bli av med smittan på gården
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.143