23948sdkhjf

Få visar var barnens kött kommer ifrån

Inget krav på ursprungsmärkning – men många ser gärna ändring.
I EU är det sedan 2000 lag på att skriva varifrån nötköttet härstammar på förpackningen. Därefter har även ursprungsmärkning för får-, get- och fågelkött inkluderats.

Samtidigt finns det inte samma regler för sammansatt mat, till exempel färdigrätter – där finns inget som helst krav på ursprungsmärkning.

När SVT:s konsumentprogram Plus gjorde en undersökning av 30 olika barnmatsburkar som innehöll kött, visade två av dem varifrån köttet kom.

Dessutom genomförde de en webbpanel att tycka till, där nästan 90 procent av de tusen svarande tycker att ursprungslandet borde stå utskrivet.

Även föreningen Sveriges konsumenter har undersökt frågan och tycker likadant, skriver SVT Nyheter.

– Det finns väldigt stränga spårbarhetskrav när det gäller kött inom EU så tillverkarna har full koll på allt kött. Frågan är varför de undanhåller den informationen från konsumenterna, som vi vet vill ha den, säger Jan Bertoft, generalsekreterare för Sveriges konsumenter, till SVT.

Enligt Semper, ett av de största företagen inom barnmatsmarknaden har de inte märkt av någon efterfrågan från konsumenterna om ursprungsmärkning, skriver SVT Nyheter, som av företagets kundtjänst får reda på att köttet i två av företagets burkar kan komma från Sverige, Wales, Irland, Spanien, Frankrike eller Nederländerna. – vilket land exakt beror på tillgången hos leverantörerna.
Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141