23948sdkhjf

Fågelinfluensan sprider sig i grannlandet

Rapporterna om H5N8 rullar in – flest fall har hittats i östra Danmark.
Fødevarestyrelsen, den danska motsvarigheten till Livsmedelsverket, har fortsatt fått fler rapporter om vilda fåglar smittade av fågelinfluensan H5N8. De flesta fallen har hittats i östra Danmark, i Köpenhamnstrakten, rapporterar Danmarks Radio.

Den senaste veckan har sju fall av influensan hittats hos vilda fåglar, medan inga tamfåglar ännu rapporterats smittade. Fødevarestyrelsen har infört en tillfällig regel som tvingar uppfödare att hålla sina djur inomhus, eller inom hägnar med tak. Regeln kom i kraft natten mellan måndag och tisdag.

Eftersom det är ett krav som många uppfödare inte kan uppfylla omedelbart, har flera valt att få djuren slaktade. Det har orsakade bråda tider för ett stort slakteri i Nordjylland, ett område som har den högsta koncentrationen av fjäderfä i landet rapporterar TV2 Nord.

– Telefonen har gått varm idag, för det är många som egentligen skulle slaktat i december, som istället gärna vill slakta här och nu, sade Poul Raunsmed från Raunsmed Fjerkræ till TV2 Nord på måndagen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094