23948sdkhjf

Mackmyra vann Guldnubbe

Får Spritakademiens stora pris för pionjärinsats.
Whiskydestilleriet Mackmyra vinner stora priset Guldnubben, meddelar Spritakademien. Vid en ceremoni på Operakällaren delades priset ut till företaget, med motiveringen:

”Ett gäng teknologstudenters törst efter innovation, inkomst och lindrigt kvällsrus ledde till den första svenska maltwhiskyn. Bravo!", med tillägget att de även har "branschens coolaste namn".

Innehavaren av första stolen i akademien, Steffo Törnquist menar att Mackmyras etablering är en pionjärinsats för svenska njutningsindustrin, som sedan grundades 1999 följts av grundandet av ett dussintal andra destillerier i landet.

Läs också: Tv-profilen går in i bryggeri

– När man idag hittar Mackmyras whisky i välsorterade spritbutiker på olika håll i världen värmer det i hjärtat. I Sverige finns utmärkt vatten, lika utmärkt korn, torv och jäst så självklart kan det kokas utmärkt whisky i Sverige, säger Steffo Törnquist.

Enligt Spritakademien har även det som till en början varit ett sammanträffande – varje experimentkok som destilleriet genomförde råkade bli 30 liter – blivit ett svenskt kännetecken: de små whiskyfaten.

– Ja, det har verkligen varit en innehållsrik och spännande resa och det är ju stort att vi startade den svenska destilleritrenden. Kul att det uppmärksammas, säger Magnus Dandanell, Mackmyras VD och grundare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125