Matproffsen överens: Lupin är vägen

| Av Niklas Thander | Tipsa redaktionen

Framtidens protein eftersöks – får utvecklingsbidrag från Vinnova.

Framtida proteinkällor är minst sagt i ropet. För att hitta bra projekt som ska beviljas vidare medel för utveckling, anordnade Vinnova en provsmakning, där kockar och matexperter bjöds in till Måltidens hus i Grythyttan för provsmakning och bedömning.

Juryn, som bestod av krögaren och tv-kocken Tareq Taylor, Linas matkasse-grundaren Lina Gebäck, Loka Brunn-vd:n Mia Spendrup och Charlotte Brogren, generaldirektör för Vinnova.

De fem bästa projekten i provsmakningen kommer få vidare medel för utveckling, med målet att kunna säljas i butik. På menyn stod 14 olika prototyper, gjorda på bland annat lupin, raps, musslor, bönor, mask och insekter.

– Det känns jättespännande att se de olika prototyperna. Vi bedömer smak, utseende, konsistens men också hantering vid tillagning och enkelhet. Och så kollar vi på vilken potential de har för en större målgrupp, säger Lina Gebäck till SVT Nyheter Örebro.

Vinnaren blev baljväxten lupin, som i tävlingen gjordes som en crème på svampen kejsarhatt med lupin som bas, serverat som dressing till hamburgare. Prototypen framställdes av Nordisk Råvara AB.

Läs också: Inget kryphål för kryp som mat

– De har utvecklat en unik produkt som smakar bra och har enorm marknadspotential, säger Tareq Taylor om vinnaren i ett pressmeddelande.

Andraplatsen togs av klimatsmart svampprotein, tredjeplatsen av hakunafärs gjord på mjölmask och på delad fjärdeplats kom MusselUp proteinbar och proteinpralin gjord på mjölmask.

Läs också: Svenska insektsföretag vill organisera sig

Men det finns fortfarande en del hinder innan vissa av projekten kan synas i handeln. Insekter får till exempel inte serveras eller säljas i Sverige.

– Livsmedelsverket tolkar reglerna extremt hårt jämfört med till exempel Danmark, Nederländerna och Storbritannien. Det skadar möjligheterna att bygga upp en industri kring det här och det är synd, säger Sebastian Axelsson från Vinnova, till P4 Örebro.

Provsmakningen var under överseende av Lindesbergs kommuns miljöinspektörer, som såg till att endast juryn fick smaka på prototyperna.


Håll dig uppdaterad med Food Supply SE

Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Kort sejour för Findus-vd – byter till Cloetta

Katarina Tell blir ny vd för Cloetta svenska verksamhet, efter drygt ett halvår som vd för Findus Sverige.

De här produkterna kan bli ”Årets matbluff”

Fem produkter tävlar om ett skamligt pris.

Ferrero går igenom med Nestlé-köp

Skattesmäll för Absolut

EU: Alla plastförpackningar ska kunna återvinnas senast 2030

Stockholmsbryggeri flyttar – och ökar

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Vegme levererar till restaurangkedja

Ny vd till vodkatillverkare

Paulig vill samla varumärkena

Santa Maria, Risenta samt Gold and green ska bli en och samma division – Paulig foods.

Flera leverantörer slutar sälja äkta vanilj

Domino's vill öppna 100 restauranger i Sverige

"Vi investerar i Sverige och rekryterar en erfaren vd som ska leda expansionen", kommenterar kedjans internationella direktör.

Lactalis återkallar allt från salmonella-drabbade fabriken

Mejerijätten återkallar 12 miljoner förpackningar mjölkersättning efter salmonella-skandal. Vd:n: "allt måste tas bort från hyllorna".

Höga halter akrylamid i flera chipssorter

Fyra sorters chips ligger över den gräns som kommande EU-regler tillåter, visar en undersökning från Testfakta.

Rootfruit utökar med nytt sortiment

Två män döms för grov laxsmuggling

1

Mobil konserveringsfabrik ska minska matsvinn

Ny huvudägare i Bergfalk

Bjärefågel i samarbete med Tareq Taylor

Tillsammans med kändiskocken lanserar man nytt matkoncept till dagligvaruhandeln.

Norska näthandeln lägger ner

Ny fiskodling ska bli startskottet för många fler

Bolaget Cibum först ut när Ljusdals kommun vill skapa odlingskluster – slutlig beräkning landar på 14 000 ton fisk om året.

Charktillverkaren har planer för stor satsning

Samarbetet med Coop Värmland gör att August Larsson charkuteri planerar utbyggnad och nyanställningar.

Mathem levererar med elbil

Herrljunga startar juicetillverkning

Ciderproducentens musteri utökar sortimentet.

RP Frukt blir Grönsakshallen

Intern omstrukturering för Martin och Servera-koncernen.

Ny chef på Axfood

Julskinkan underpresterade

Allt fler kasserar kassarna

Axfood inför papperslösa kvitton

Oumph fick norskt food service-pris

Sju produkter står för hälften av matsvinnet

Åldersgräns på energidryck kan bli lag

Kärnfri avokado kan komma till Sverige

Han är ny vd för Bring Frigo

Icas näthandel över en miljard – startar darkstore

Starköl kan komma att säljas på finska gårdar

Coop dumpar 120 ton socker

Se alla Företagens egna nyheter

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Karlstad 24-25 januari

IMA dairy food BENHIL

Alfa Tec Sweden AB

CARMO FOOD Nordic A/S stärker sin ställning på sous vide-marknaden, som medägare till LECO Convenien

KIPP´s knoppar och vred

Besök oss på Fastighetsmässan i Malmö 2018

IMA dairy food ERCA

Nordiskt samarbete gagnar handelns tullflöden

EuroExpo mässa i Karlstad 24-25 januari 2018

Bull Salicath ApS

Wellplast önskar er en god julhelg

God Jul önskar Lagafors

Här får du hjälp med danska/svenska texter mellan jul och nyår

Team Rynkebys bidrag till Barncancerfonden slår rekord...

Nyhet från AxFlow och Quattroflow QF10k

KIPP Produktnyheter

Omcertifiering av ISO 14001

Semcon ny systempartner till KUKA

God Jul & Gott Nytt År

AD Bildelars nya centrallager i Jönköping

God Jul & Gott Nytt År

Följ oss & Vinn fina priser!

God Jul & Gott Nytt År!

Mjukvarubaserade Connected Services driver på digitaliseringen

Osynligt bläck märker Absolut flaskorna

Sänd till en kollega

0.194