Matproffsen överens: Lupin är vägen

| Av Niklas Thander | Tipsa redaktionen

Framtidens protein eftersöks – får utvecklingsbidrag från Vinnova.

Framtida proteinkällor är minst sagt i ropet. För att hitta bra projekt som ska beviljas vidare medel för utveckling, anordnade Vinnova en provsmakning, där kockar och matexperter bjöds in till Måltidens hus i Grythyttan för provsmakning och bedömning.

Juryn, som bestod av krögaren och tv-kocken Tareq Taylor, Linas matkasse-grundaren Lina Gebäck, Loka Brunn-vd:n Mia Spendrup och Charlotte Brogren, generaldirektör för Vinnova.

De fem bästa projekten i provsmakningen kommer få vidare medel för utveckling, med målet att kunna säljas i butik. På menyn stod 14 olika prototyper, gjorda på bland annat lupin, raps, musslor, bönor, mask och insekter.

– Det känns jättespännande att se de olika prototyperna. Vi bedömer smak, utseende, konsistens men också hantering vid tillagning och enkelhet. Och så kollar vi på vilken potential de har för en större målgrupp, säger Lina Gebäck till SVT Nyheter Örebro.

Vinnaren blev baljväxten lupin, som i tävlingen gjordes som en crème på svampen kejsarhatt med lupin som bas, serverat som dressing till hamburgare. Prototypen framställdes av Nordisk Råvara AB.

Läs också: I dag djurfoder – i morgon kan restprodukten ersätta sojabönan

– De har utvecklat en unik produkt som smakar bra och har enorm marknadspotential, säger Tareq Taylor om vinnaren i ett pressmeddelande.

Andraplatsen togs av klimatsmart svampprotein, tredjeplatsen av hakunafärs gjord på mjölmask och på delad fjärdeplats kom MusselUp proteinbar och proteinpralin gjord på mjölmask.

Läs också: Proteinfrö bas för Garants veganyoghurt

Men det finns fortfarande en del hinder innan vissa av projekten kan synas i handeln. Insekter får till exempel inte serveras eller säljas i Sverige.

– Livsmedelsverket tolkar reglerna extremt hårt jämfört med till exempel Danmark, Nederländerna och Storbritannien. Det skadar möjligheterna att bygga upp en industri kring det här och det är synd, säger Sebastian Axelsson från Vinnova, till P4 Örebro.

Provsmakningen var under överseende av Lindesbergs kommuns miljöinspektörer, som såg till att endast juryn fick smaka på prototyperna.


Håll dig uppdaterad med Food Supply SE

Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Här är alla vinnarna på Dagligvarugalan

Sammanlagt 20 priser delades ut på branschens stora festkväll Dagligvarugalan 2017.

Rootfruit ökar i Norge

Matsmart beräknar enorm tillväxt

Livsmedelsverket: Minskade fynd av listeria

Insekter som livsmedel tillåts i Finland

Wasabröd starkast dagligvarumärke i undersökning

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Årslång kycklingsmitta nu under kontroll

Statsepidemolog om campylobacter: "Utbrottet var stort och långvarigt och det ser vi allvarligt på". Nu ska utbrottet utredas av finska myndigheter.

Högsta mjölkpriset på nästan tio år

Cloetta granskar sig själva efter insiderförsäljning

Simris Alg till Sydkorea

Stora mängder råttbajs hos Jönköpingsgrossist

Vid en tillsyn förra veckan fann kommunens inspektörer råttbajs, både i lokalen och på varor. Företaget förbjöds sälja allt utom kyl- och frysvaror, men fortsatte ändå – något som ledde till polisanmälan.

Fiskföretag går från lokalt till nationellt med Coop

Tidigare avtal utökas när delar av familjeföretagets sortiment blir tillgängligt för alla av kedjans butiker.

Stockholmsbageri får nationell distribution

Årets glögg: Tropisk och kryddig

Indien och Old Delhi står för inspirationen när Blossa gör sitt årliga glöggsläpp.

Oumph-tillverkaren värvar innovationsledare från Rise

Susanne Ekstedt byter arbetsplats, men behåller liknade titel hos livsmedelsföretaget Food for progress.

Dalskt slakteri öppnar sin andra butik

Kommun kräver att misstänkta ägg återkallas

Mer export kan höja dyrt rompris

Kraftigt regn i Halland kan ge rutten potatisskörd

Stödet för ekologiskt fördubblas

Regeringen skjuter till 175 miljoner kronor till ekologiskt jordbruk efter ökad ekoefterfrågan.

Findus vill fokusera mer på hållbarhet med ny chef

Livsmedelsföretaget rekryterar internt och lyfter in området i ledningsgruppen för att möta kraven i ny strategi.

Ny chef till Lantmännen Cerealia

Affärsområdets nya chef hämtas från Lantmännen Unibake.

Fortsatt ökning för svenskt kött

Continental Bakeries nya satsning på plats

Arla inleder samarbete med prisjämförelsesajt

Kokosmjölk återkallas efter risk för glas

Arla toppar yoghurt med puré

Cloetta fyller kassan

Flera ton Nutella och Kinderägg stulna

Se alla Företagens egna nyheter

Kapsyleringsmaskiner från Trepak International AB

Kalibrerad 3D vision från Cognex

Plastpall-koncept från Wellplast AB med unika fördelar

Kreativa installatörer och nya fläktlösningar kan hjälpa matbutiker att spara energi och få kunder s

Teltek anordnar seminarium/minimässa i Malmö

Automatisk etikettering av upp till 65 produkter i minuten

Granzow ställer ut den 10 till 11 oktober på Industrimässorna 2017 i Kista

Fyllningsmaskiner från Trepak International AB

Italienska oliver i plastförpackning från RPC Superfos

Boxon håller minimässa i Borås och Helsingborg

Reducera oljud från modulband

TopTrac - Unika magnetkurvor

Ultraljudsteknik för försegling, svetsning och skärning av förpackningar och skärning av livsmedel!

Kompletta fyllningslinjer från Trepak International AB

Kapsyleringsmaskiner från Trepak International AB

Ultraljudsteknik för försegling, svetsning och skärning av förpackningar och skärning av livsmedel!

Problem med vidhäftning av lim och tryck på förpackningar? Openair®-Plasma för bättre vidhäftning

Fyllningsmaskiner från Trepak International AB

Reparation av ultraljudssvetsanordningar för både packning och tillverkning .

Besök Wellplast AB på Empack i Kista 4-5 oktober 2017 monter i:03

Kloka ICA-handlare byter till CO2 i tid!

Kompletta fyllningslinjer från Trepak International AB

Effektiv och allsidig metalldetektor

Kapsyleringsmaskiner från Trepak International AB

Lagerlösningar som optimerar och utvecklar ditt företag

Sänd till en kollega

0.234