23948sdkhjf

Matproffsen överens: Lupin är vägen

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Framtidens protein eftersöks – får utvecklingsbidrag från Vinnova.

Framtida proteinkällor är minst sagt i ropet. För att hitta bra projekt som ska beviljas vidare medel för utveckling, anordnade Vinnova en provsmakning, där kockar och matexperter bjöds in till Måltidens hus i Grythyttan för provsmakning och bedömning.

Juryn, som bestod av krögaren och tv-kocken Tareq Taylor, Linas matkasse-grundaren Lina Gebäck, Loka Brunn-vd:n Mia Spendrup och Charlotte Brogren, generaldirektör för Vinnova.

De fem bästa projekten i provsmakningen kommer få vidare medel för utveckling, med målet att kunna säljas i butik. På menyn stod 14 olika prototyper, gjorda på bland annat lupin, raps, musslor, bönor, mask och insekter.

– Det känns jättespännande att se de olika prototyperna. Vi bedömer smak, utseende, konsistens men också hantering vid tillagning och enkelhet. Och så kollar vi på vilken potential de har för en större målgrupp, säger Lina Gebäck till SVT Nyheter Örebro.

Vinnaren blev baljväxten lupin, som i tävlingen gjordes som en crème på svampen kejsarhatt med lupin som bas, serverat som dressing till hamburgare. Prototypen framställdes av Nordisk Råvara AB.

Läs också: De bygger insektsanläggning i Dalarna

– De har utvecklat en unik produkt som smakar bra och har enorm marknadspotential, säger Tareq Taylor om vinnaren i ett pressmeddelande.

Andraplatsen togs av klimatsmart svampprotein, tredjeplatsen av hakunafärs gjord på mjölmask och på delad fjärdeplats kom MusselUp proteinbar och proteinpralin gjord på mjölmask.

Läs också: "Larvigt" bröd en succé i Norge

Men det finns fortfarande en del hinder innan vissa av projekten kan synas i handeln. Insekter får till exempel inte serveras eller säljas i Sverige.

– Livsmedelsverket tolkar reglerna extremt hårt jämfört med till exempel Danmark, Nederländerna och Storbritannien. Det skadar möjligheterna att bygga upp en industri kring det här och det är synd, säger Sebastian Axelsson från Vinnova, till P4 Örebro.

Provsmakningen var under överseende av Lindesbergs kommuns miljöinspektörer, som såg till att endast juryn fick smaka på prototyperna.
Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Här är butiken som vägrar släppa in "matbluffarna"

Fortsatt förlust för Mackmyra

Fontana i stort samarbete med Norrmejerier

Lanserar svensk Grilloumi och dubblar Icas volymer.

Stabil tillväxt för Olvi

Svenska honungsbin ökar i värde

Fortsatt höga halter i Östersjölax – men på väg ner

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

På nytt jobb
Löfbergs vd invald i europeisk branschorganisation

Rootfruit: ökad försäljning – nollresultat i fjärde kvartalet

Ikea försvann – då gick livsmedelsföretaget i konkurs

Garant plastbantar 20 ton

Livsmedelsjättar vinstvarnar i spåren av coronaviruset

Kopparbergs: Lägre resultat men framgång för Pink Gin

Ökad omsättning – men förlust för Veg of Lund

Pepsi köper snacksförsäljare för 7 miljarder

Svenskt Sigill på silvernivå i global standard

Något lägre resultat än väntat för Lerøy

Matsvinnet från butiker tre gånger så stort

Ny mätmetod gav dramatisk ökning.

Veg of Lund rullar ut konceptförsäljningsbil

Vivino backar – halvvägs

Sveriges Mästerkock blir Lönnebergas ambassadör

Arla nästan klar med växtdryck

Cargill satsar på köttersättning

Bagerierna som säljer flest semlor

De är Sveriges grönaste varumärken

Laktosfritt dubblar Arlas brittiska export

Norsk lax ökar sitt klimatavtryck

Max grundare instiftar stort livsmedelspris

Miljardaffär i USA efter mejerikonkurs

Marknadsdomstolen stoppar stor grossistaffär

Net Trading Group tappar i styrelsen

Dryckesbranschen gör gemensam sak för klimatet

Arlas vinst ökade marginellt

Systembolaget stämmer danska vinappen Vivino

Ökad nötslakt och minskad mjölkproduktion

Plast på kartong ett minne blott?

Nestlé satsar på vegansk tonfisk

Se alla Företagens egna nyheter

Fatpump i hygieniskt utförande

Många fördelar med PLC-styrt Building Management System (BMS

Träffa AxFlow på Underhållsmässan i Göteborg

Hur kan RFID öka din konkurrenskraft?

Snabbleverans av dit glas från Mirit Glas

Gör 2020 till året för smart tillverkning!

Träffa oss på Underhållsmässan i Göteborg

Nytt samarbete mellan HMS Networks och Wexoe AB

Protego Gummimagneter från Larko

Mobil CIP enhet från INOXPA.

Vad krävs för framgångsrika automationslösningar?

Du kan snabbt och enkelt se att muttrarna är rätt monterade!

Excenterskruvpump för höga hygienkrav

Microspot-lysdioder för exakta utvärderingar!

ebm-papst deltar med två montrar på mässan Mostra Convegno

Teltek expanderar

Sätt pris på dina produkter med METO-prismärkningspistoler

INOXPA hygieniska centrifugalpumpar.

Impellerpump med många kombinationsmöjligheter

Värmeåtervinning av tryckluft genom unika ERU

KIPP Kulspärrbultar inom maskinbyggnad och konstruktion.

Framtidens plastpallsystem ger unika fördelar

ICA Maxi Stormarknad i Västervik byter till CO2

Miljöklassindelning underlättar rätt val av fläkt

ebm-papst EC-fläktar i kompakta högeffektugnar

Sänd till en kollega

0.156