23948sdkhjf

Matproffsen överens: Lupin är vägen

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Framtidens protein eftersöks – får utvecklingsbidrag från Vinnova.

Framtida proteinkällor är minst sagt i ropet. För att hitta bra projekt som ska beviljas vidare medel för utveckling, anordnade Vinnova en provsmakning, där kockar och matexperter bjöds in till Måltidens hus i Grythyttan för provsmakning och bedömning.

Juryn, som bestod av krögaren och tv-kocken Tareq Taylor, Linas matkasse-grundaren Lina Gebäck, Loka Brunn-vd:n Mia Spendrup och Charlotte Brogren, generaldirektör för Vinnova.

De fem bästa projekten i provsmakningen kommer få vidare medel för utveckling, med målet att kunna säljas i butik. På menyn stod 14 olika prototyper, gjorda på bland annat lupin, raps, musslor, bönor, mask och insekter.

– Det känns jättespännande att se de olika prototyperna. Vi bedömer smak, utseende, konsistens men också hantering vid tillagning och enkelhet. Och så kollar vi på vilken potential de har för en större målgrupp, säger Lina Gebäck till SVT Nyheter Örebro.

Vinnaren blev baljväxten lupin, som i tävlingen gjordes som en crème på svampen kejsarhatt med lupin som bas, serverat som dressing till hamburgare. Prototypen framställdes av Nordisk Råvara AB.

Läs också: De bygger insektsanläggning i Dalarna

– De har utvecklat en unik produkt som smakar bra och har enorm marknadspotential, säger Tareq Taylor om vinnaren i ett pressmeddelande.

Andraplatsen togs av klimatsmart svampprotein, tredjeplatsen av hakunafärs gjord på mjölmask och på delad fjärdeplats kom MusselUp proteinbar och proteinpralin gjord på mjölmask.

Läs också: Axel Johnson satsar på lupinprotein

Men det finns fortfarande en del hinder innan vissa av projekten kan synas i handeln. Insekter får till exempel inte serveras eller säljas i Sverige.

– Livsmedelsverket tolkar reglerna extremt hårt jämfört med till exempel Danmark, Nederländerna och Storbritannien. Det skadar möjligheterna att bygga upp en industri kring det här och det är synd, säger Sebastian Axelsson från Vinnova, till P4 Örebro.

Provsmakningen var under överseende av Lindesbergs kommuns miljöinspektörer, som såg till att endast juryn fick smaka på prototyperna.
Håll dig uppdaterad med Food Supply SE

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Corona har kostat Heineken miljarder

Matkasseföretaget blir helt klimatneutralt

Ny pall av återvunnen plast för Systembolaget

Omfattande coronautbrott på danskt slakteri

På nytt jobb
Återvänder till Duni – som vd

På nytt jobb
Hon lämnar Fazer för Nordea

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut måndag-torsdag.

Annonsera i nyhetsbrevet
Se det senaste nyhetsbrevet.

Stjärnägg expanderar till Danmark

Upp och ned för Midsona under coronapandemin

Snabb trafikökning för prisjämförelsetjänst via streckkod

Konsumentpriserna ökade i juni

Kraftig ökning för tobaksfritt nikotinsnus

Oprah Winfrey investerar i Oatly – tar in två miljarder kronor

Foodora hackat – en halv miljon kunders personuppgifter läckta

Stark tillväxt för Orklas varumärken

På nytt jobb
Han blir ny finansdirektör hos Midsona

22 procents minskad omsättning för Cloetta

Icanders första pilotbutik Ica Maxi Visby knyter till sig lokalt rosteri

Gute Rosteri blir ny leverantör av kaffe till Ica Maxi Visbys Icanders-satsning.

Sänkta volymer för Carlsberg

Maxi ökade mest bland Ica-butikerna i juni

Optimismen stiger bland landets ekobönder

Kokosmjölk stoppas efter larm om förslavade apor

Livsmedelsaktörer agerar efter larm om vanvårdade apor.

Doggy får nya ägare – köps av branschjätte

Ny alkoholfri öl till dumplings

På nytt jobb
Ny ekonomidirektör för Arlakoncernen – ”enastående ung ledare”

På nytt jobb
Han blir ny försäljningsdirektör hos Löfbergs

Beyond Meat i partnerskap med Alibaba

Undersökning: Små leverantörer fortfarande utestängda under coronakrisen

Digital kunskapsbank om hygien på arbetsplatsen

På nytt jobb
Hon ska stärka kommunikationen hos Orkla Sverige

Löfbergs hyr ut ryggsäckar med fika

Ny certifieringsstandard för växtbaserade livsmedel

Dryckesbranschen fortsätter att växa

Sju av tio livsmedelsföretag är pessimistiska inför sommaren

Ica och Skånemejerier i klimatprojekt om alger i foder till kor

Kinas havsmatsaptit har kraschat efter coronalarm

Klassisk brittisk fotbollsklubb samarbetar med Quorn

Se alla Företagens egna nyheter

Ny produktkoordinator

Excenterskruvpump för höga hygienkrav

Ultraljudsensor är en flexibel lösning i robust design

Elektrisk flug- och insektsfälla

Impellerpump med många kombinationsmöjligheter

Fatpump i hygieniskt utförande

Fästingborttagare

Insektsfritt - på jobbet och hemma!

Lobrotorpump med hög hygienisk standard

KIPP önskar en trevlig sommar!

JAX smörjmedel

Deltog du på Lenzes spännande webcast-serie?

Öka din konkurrenskraft genom välja rätt servo-komponenter

Nytt kylsystem med CO2-teknik hos ICA-butik i Bodafors

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Glad Sommar önskar Lagafors!

25 000 kvm automatiserat och robotiserat kyl- och fryslager

Teltek C80 Combo – Specialanpassad för torrvaror

JAX utbildning: Smörjmedel och Smörjmedelsteknik, del 2

Fatpump i hygieniskt utförande

Absolutgivare med CIPsafety Ethernet/IP SIL3

Mirit Glas erbjudar Härdat glas

Svetsutrustningar för plast med flera olika metoder

Färdigmonterade pumpaggregat

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

Sänd till en kollega

0.177