23948sdkhjf

Plastpåsen får varningskrav

Ny förordning gör att butiker måste varna kunderna för plastpåsens miljöpåverkan.
Nyligen ställde sig Sverige bakom ett globalt initiativ för att minska nedskräpningen av världens hav. Nu beslutar regeringen om en förordning för att minska användandet av plastpåsar.

De som i "en yrkesmässig verksamhet" säljer eller delar ut plastbärkassar till kunder måste i och med förordningen informera om hur de plastpåsarna påverkar miljön, fördelarna med en minskad förbrukning och andra alternativ, samt vilka åtgärder som kan göras för en minskad förbrukning.

– Våra hav fylls med plastskräp. Om vi inte gör något riskerar det att finnas mer plast än fisk i haven år 2050. Trots förbud slängs idag mängder med skräp på våra gator och i naturen. Plastbärkassar är ett särskilt stort problem och därför behöver vi agera, säger miljöminister Karolina Skog.

Enligt den nya förordningen, som också innebär att Sverige uppfyller EU-direktivet om plastbärkassar, är det Naturvårdsverket som ska övervaka den eftersökta minskningen av användningen.

Förordningen, som ska följas upp med ytterligare steg med mål att minska nedskräpningen, förväntas träda i kraft i december. Däremot är verksamheter inte skyldiga att följa förordningen från och med 31 maj 2017. Undantag görs för den tunnaste varianten av plastpåsar som används för hygienskäl eller för livsmedel som säljs i lösvikt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08