23948sdkhjf

Kryddorna närodlas mitt i stan – året runt

Företaget Grönska visar att framtidens plantor inte kommer långväga.
Startup-bolaget Grönska levererade i förra veckan sitt första lass kryddor. Inte så anmärkningsvärt i sig – om de inte vore för att de odlar dem på höjden i en gammal värmecentral i Stockholm.

Grönska använder sig nämligen av ett vertikalt, skalbart odlingssystem för inomhusbruk, som kan producera ekologiska och närodlade örter och grönsaker konstant. Genom ett hyllsystem med led-lampor och näringslösning – hydroponisk odling – kan företaget till exempel odla stora mängder basilika, som är första leveransen, på liten yta.

– Det går åt mindre vatten, mindre energi och det är mycket mer yteffektiv. Då kan man placerade odlingen nära kunderna och slippa transporter, säger Natalie de Brun Skantze till tidningen Mitt I.

Nu är de först ut med de vertikalt odlade kryddorna, och kommer att leverera mellan 50 till 100 basilikaplantor i veckan till den ekologiska butikskedjan Paradiset. Härnäst siktar de på en större anläggning med fler olika sorters grödor – en produktion på cirka 50 000 plantor i månaden ska nås. Näst på tur att odlas står koriander, och de utvecklar även en teknik för att odla jordgubbar.

– Vi kan odla nästan vad som helst. Till fördel sådant vi annars importerar till Sverige, som rucola och sockerärtor. Ett tag hade vi också planer på att ta fram jordgubbar till jul, men det får nog bli nästa år, säger Petter Olsson till DI Weekend.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.083