23948sdkhjf

Thailändsk kyckling sades vara svensk

Flertalet charkdiskar hade fel om var köttet kommer ifrån.
När Svensk fågel och Sveriges konsumenter gjorde en undersökning om varifrån kycklingen i charkdiskarnas spett kommer ifrån blev svaret oftast "Sverige". Men vid en närmare kontroll visade sig det vara fel – de flesta kom i från Thailand, skriver TT.

– Att man säger något annat än var köttet verkligen kommer ifrån, det är väldigt allvarligt. Oavsett om det är medvetet eller inte så är det en falsk uppgift. Sådant ska butikerna självfallet veta, säger Jan Bertoft, generalsekreterare för organisationen Sveriges konsumenter, till TT.

Undersökningen genomfördes genom att tillfråga ansvariga eller medarbetare i 71 svenska butikers delikatessdiskar. Enligt Svensk fågel svarade de flesta Sverige, men efter att ha betts kolla igen visade det sig att bara fem av butikerna hade svensk kyckling i sina grillspett.

Enligt Jan Bertoft är det viktigt med just kommunikationen mellan delikatessdiskarnas personal och kunden, eftersom det inte finns några krav på att märka ut varifrån köttet kommer om i fråga om kött som genomgått kryddning, marinering eller behandlats med värme på något sätt.

I undersökningen testades flera butiker i de fyra stora kedjorna. Enligt Svensk fågel kom kycklingen från Thailand i 45 butiker, från Thailand och annat EU-land i åtta butiker och Bulgarien i tio butiker. I ursprunget i resterande tre butiker framgår inte.
Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.083