23948sdkhjf

Veganmejeri i konkurs

Kort hållbarhetstid en av käpparna i hjulet för Uppsalaföretaget.
Ultuna Mejeri i Uppsala, som specialiserar sig på vegansk ost, har begärts i konkurs av styrelse och grundare, skriver Pinto Magasin.

Läs också: Veganskt ostmejeri skalar upp

– Det finns flera olika skäl till detta. Ett var att våra ostar hade så kort hållbarhetstid. Volymerna ökade inte tillräckligt snabbt samtidigt som distributionskostnaderna blev väldigt höga. Våra inkomster täckte inte våra utgifter och vi lyckades helt enkelt inte få företaget lönsamt, säger Johan Tilli, en av grundarna, till sajten.

Mejeriet producerade ost gjord på cashewnötter, med traditionella tekniker med syrning och lagring. Målet var att föra vidare mejeriprodukternas arv till vegetabiliska livsmedel.

Ultuna startades 2014, och var med sina produkter ensamma på den svenska marknaden. Enligt kommentarer till Pinto funderade mejeriets grundare på att försöka utveckla fler produkter för att hitta lönsamhet, men fick till slut ge upp då ekonomin var för dålig.

Innan konkursen hade man återförsäljare i bland annat Uppsala, Stockholm, Västerås och Göteborg. De ekologiska cashewnötterna som användes till ostarna kom från rättvisemärkta företaget Smiling.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094