23948sdkhjf

Syltsvindel för en halv miljon

Tiotusentals burkar kronor försvann på vägen från Sverige till London.
Det finska syltbolaget Scandic Berries tillverkar sin sylt Marjamaan i Sverige, där även lagret befinner sig. Företaget, som säljer sina produkter hos två finska dagligvarukedjor och exporterar till Tyskland, hade nyligen fått en beställning till en brittisk livsmedelskedja.

Kedjan sade sig vara intresserade av att ta in nya nordiska produkter, och Scandic Berries produkter skulle göra "de brittiska kunderna nöjda under julruschen". Ett kontrakt skissades upp, med äkta namn, stämplar och andra detaljer som ökade äkthetsintrycket, skriver TT.

– Vi fick dokument som såg korrekta ut, med kontaktpersoner och stämplar, men kontrollerade ändå ordern. Vi ringde till företaget via deras växel och uppfattade det som vi fick bekräftelse på att den person som skrivit under ordern jobbade för företaget, säger Scandic Berries vd, Anna Nevvonen, enligt TT.

Därefter hade man bara kontakt via mail och sms, fram tills de tiotusentals burkarna sylt levererats till ett industriområde i London. Direkt efter varornas ankomst ville beställarna ha mer. Då började Scandic Berries leta lite mer kring beställarna och uppdagade att det hela var en bluff.

– Men vi fortsatte att spela med för att ge polisen så mycket tid som möjligt att spåra brottslingarna, säger Anna Nevvonen till TT.

Nu har företaget polisanmält bluffamakarna, som kom över sylt för cirka en halv miljon kronor. Även den brittiska livsmedelskedjan, vars namn användes i beställningen, har polisanmält saken. Sylten syns det däremot inga spår av.

– Nordiska livsmedel står högt i kurs utomlands, men att man stjäl sylt övergår faktiskt mitt förstånd. Jag undrar hur de hade tänkt sälja produkterna, säger Anna Nevvonen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094