23948sdkhjf

Höga laxpriser ger osäker marknad

Fiskförädlaren Korshags går in i året med försiktiga steg.
Under 2016 såg Norge ett rejält uppsving i exporten efter att de konkurrerande chilenska producenterna drabbats av orkan och algblomning. Efter att USA dessutom satte dödsstöten i frihandelsavtalet TPP för någon vecka sedan, ser förutsättningarna för norska producenter ännu ljusare ut.

Läs också: Avbrutet handelsavtal ger skjuts åt norsk lax

Korshags i Falkenberg är ett annat exempel på hur marknadens priser ger svallvågor. De höga råvarupriser som får Norge att fira, får fiskförädlaren att sakta ner, skriver Hallands Nyheter. Bland annat hade Korshags svårt att sätta rätt pris för kunderna när fiskpriserna fortsatte stiga på ett oberäkneligt sätt.

– Det blev ett tufft 2016. Råvarupriserna på odlad lax var rekordhöga men det var ingen jämn, hög nivå, säger vd:n Niklas Korshag till Hallands Nyheter.

Vanligtvis är det högtiderna som står för den största delen av försäljningen, och under dessa perioder kan antalet anställda dubblas med hjälp av tillfälliga kontrakt. I år ser man att svängningarna kan fortsätta, vilket påverkar hur man hanterar den kommande påsken.

– Det finns en viss osäkerhet på marknaden och eftersom råvarusituationen är som den är, med höga och slagiga priser, så avvaktar vi med rekrytering tills vi vet hur det ser ut med volymer, säger Niklas Korshag till tidningen.

I förra veckan meddelade Axfood att deras företag Falkenberg Seafood kommer läggas ner – det beslutet har däremot med det geografiska läget att göra, enligt företagets vd.

Läs också: Axfoods fiskföretag läggs ner
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.235