23948sdkhjf

Årets vinnare av riksfinalen i Matverk

En hemlig styckdetalj, svensk falafelversion och kycklinglever stod på prispallen när produktutvecklingstävlingens vinnare utsågs.
För femte året i rad utsågs en vinnare i riksfinalen för Matverk, Sveriges största produktutvecklingstävling, under onsdagen på Forum Nyköping. Juryn, under ledning av stjärnkocken och ordföranden Mathias Dahlgren, utsåg topp tre utifrån sjutton regionala vinnare som valts ut i etapper under förra året.

Totalt var produkter från sexton landskap och Åland med i tävlingen, där produkterna har sin grund i regionala råvaror. Det hela arrangeras av den ideella föreningen Gastronomiska Samtal, där Mathias Dahlgren också är hedersordförande.

Årets vinnare blev Slaktarens hemlighet från Ångermanland, framtagen av Gården i Långsjön och Linneá och Peter. Slaktarens hemlighet är en spansk styckdetalj av grishals, kallad secreto, som förädlas genom björkspånsrökning.

I juryns motivering kallas produkten, som också mottog marknadsjuryns hederspris för årets förpackning, för ett hantverk i toppklass: "En nära nog komplett produkt. Väl förpackad och presenterad med en bra historia. Välkänd men ändå helt ny." lyder ett ursnitt från motiveringen.

– Vi styckade ut den på kul. Linnéa & Peter kom på att torrsalta och röka den och det blev en riktig hit, säger Janne Johansson från Gården i Långsjön.

Prispallen fylldes ut av andrapristagaren Ärtburgare från Västmanland och tredjeplatstagaren Siws krämiga Foie de Poulet. Ärtburgaren, som också vann Mathias Dahlgrens utmärkelse "Rätt i tiden", kallas "ett välkommet tillskott på en marknad som längtar efter goda gröna alternativ" och är framtagen av bland annat företaget Gilla Grilla.

– Det är en omtumlande upplevelse att gå från kokböckernas värld, som jag jobbat med i flera år, till att skapa själv. Att då få Mathias Dahlgrens utmärkelse och dessutom komma tvåa i Matverk är snudd på overkligt, säger Bo Masser på Gilla Grilla.

Siws krämiga Foie de Poulet från Gästrikland, en kycklingleverprodukt som alternativ till foie gras, tog hem tredjepriset. Bakom produkten, som av juryn kallas resurssmart och "en marginaliserad råvara som är skickligt förädlad till en produkt", är framtagen av Siw Persson från Ockelbo Kyckling och Martin Sonefors från Reco Meat.

– Istället för att fågelns lever ska bli fet så tillsätter vi kycklingfettet vid tillagningen. I Sverige har vi glömt att ta tillvara på inälvsmat som annars skulle gå till spillo, säger Siw Persson från Ockelbo Kyckling.

Riksfinalen i Matverk och Forum Nyköping anordnas av ideella föreningen Gastronomiska Samtal, i år med hjälp av Stockholm Resilience Center. Bland samarbetspartnerna syns bland annat Menigo, HK Scan och Saltå Kvarn.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109