23948sdkhjf

Här är årets snackis och andra hederspristagare

Juryn har talat – ärtor, åkerbönor och äppellikör är hett.
Under tisdagen och onsdagen gick Gastronomiska Samtals forum i Nyköping av stapeln. Efter en dag som fokuserade på fyra pågående skiften inom livsmedelsindustrin; kvalitets-, protein-, kultur- och stadsskiftet, var det dags för prisutdelningar.

Förutom riksfinalen i Matverk, där sexton landskap och Åland tävlade med varsin produkt baserad på en regional råvara, hade man även en del hederspriser att dela ut. Med så många olika produkter kan det vara värt för juryn, under ledning av stjärnkocken Mathias Dahlgren, att lyfta fram fler produkter än bara de tre i topp.

Därför delade man ut fem hederspris: årets snackis, rätt i tiden, aptitligt marknadsmaterial, bästa förpackning och en potentiell storsäljare.

Årets snackis: Pommes de Fleur, en äppellikör från Närke gjord av medlemmar från bland annat Svensk Absint. Drycken, som är smaksatt med renlav och lakritsrot, kallas av juryn för nytänkande, spännande och kaxig.

Rätt i tiden: Ärtburgare från Västmanland, gjord av Per Anders Roslund och Bo Masser. Mathias Dahlgrens egna utmärkelse går till den veganska ärtburgaren, med motiveringen att den är både hållbar och god: Detta är en produkt som jag ser har alla möjligheter att följa människor in i en hållbar framtid.

Aptitligt marknadsmaterial: Hallåmiburgaren från Hälsingland, resultatet av ett samarbete mellan Hallåmi AB och Stefan Sundvalls Lantbruk. Motiveringen löd: ”Det gäller att kommunicera så att aptiten väcks. Det gäller att förstå sin marknad och sin målgrupp. Tydligt, inspirerande, snyggt och med en säljande story."

Bästa förpackning: Slaktarens Hemlighet från Höga kusten/Ångermanland, ett samarbete mellan Gården i Långsjön och Linnéa och Peter. Förpackningen, som kallas både snygg och välgjord, fångade juryns öga och nyfikenhet.

En potentiell storsäljare: Sörmländsk tempeh, en produkt gjord av Nordisk Smakutveckling och Onsberga Gård. Tempeh, med ursprung från Asien, görs traditionellt av jästa sojabönor. Vinnarna bakom sörmländsk tempeh har i stället använt åkerbönor, som fermenterats med ett vitmögel. Juryn kallar den rätt i tiden och för klimatet, en lokal tolkning på en annan matkultur.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094