23948sdkhjf

Köttföretaget i konkurs – ett halvår efter säljstoppet

Norrköpingsföretaget misstänktes ha sålt 30 ton felmärkt kött runt om i landet – nu har man begärt sig själva i konkurs.
I slutet av september förra året var livsmedelskontrollen i Norrköping minst sagt upprörda över ett köttföretag i kommunen. Man misstänkte att företaget Äkta Halal Mat sålt mer än 30 ton felmärkt kött, vilket ledde till säljstopp.

– Företaget har lurat sina kunder. Vi ser mycket allvarligt på det och har krävt att de ska återkalla allt kött och vi har dessutom förbjudit företaget att sälja kött, sade Maria Pihlajärvi, chef på Norrköpings kommuns livsmedelskontroll, i ett pressmeddelande när det begav sig.

Läs också: Omfattande köttfusk på östgötskt företag

Nu har företaget begärt sig själva i konkurs, rapporterar Norrköpings Tidningar. Enligt handlingar som medföljde ansökan har företaget skulder på närmare en miljon, samtidigt som man har haft svårt att få in betalningar från kunderna.

– De 2,2 miljoner kronor det är fråga om kommer man nog inte att få in, säger Henrik Ringborg, konkursförvaltare från advokatbyrån Delphi, till NT.

En av delägarna i företaget uppger för NT att det största problemet ligger i att mer än en miljon kronor försvunnit ur bolaget på ett otillåtet sätt, samt att det varit bråk och meningsskiljaktigheter inom styrelsen.

Säljstoppet som utfärdades förra året var en månad långt. Samtidigt som bygg- och miljökontoret i Norrköping satte stopp för försäljningen tvingade man även företaget att återkalla allt kött, vilket levererats till butiker i runt 17 kommuner.

Trots det upptäckte kommunens livsmedelsinspektörer att företaget fortsatt leverera kött efter beslutet.

– Vi beslagtog det, då det betraktades som ett osäkert livsmedel. Vi förvarade det och skickade det sedan till destruktion. På samma sätt var det i flera andra kommuner, säger Rickard Edlund, livsmedelsinspektör på bygg- och miljökontoret i Norrköping, till NT. Han tillägger att företaget efter ett tag förstått att de var tvungna att återkalla allt kött.

Konkursförvaltaren ska nu undersöka uppgifter om att kunder betalat direkt till en person i företag som inte redovisat betalningarna, och därefter själva orsaken till konkursen, skriver tidningen.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.11