23948sdkhjf

HK Scan genomför miljöombyte

Miljonsatsningen på biogas tillsammans med C4 Energi leder till kraftigt minskade utsläpp – och cirkulärt kretslopp.
Med hjälp av bland annat utvecklingspengar från Naturvårdverkets Klimatklivet påbörjar HK Scan i Kristianstad nästa steg i sin miljösatsning. Med inkoppling av biogas från energibolaget C4 Energi istället för gasol ser man att utsläppen av koldioxid kommer att minska med cirka 3 200 ton, eller cirka 83 procent.

Samtidigt innebär satsningen att man skapar ett cirkulärt kretslopp, då det egna slaktavfallet från anläggningen är en av källorna till biogasen som kommer ifrån C4 Energi. Sedan 2003 har företaget arbetat mot att minska sin klimatpåverkan genom en målsättning att sänka sina koldioxidutsläpp med 95 procent till 2030.

– I vårt miljö- och klimatarbete tittar vi på olika lösningar att utveckla användningen av gröna energikällor. Att koppla in biogas här i Kristianstad är ett steg i företagets långsiktiga klimatarbete, säger Camilla Folger, miljöchef hos HK Scan i Kristianstad

Totalt beräknas omställningen, som bland annat kräver installation av två ångpannor, kosta 17 miljoner kronor. Hälften av summan kommer i form av bidrag från projektet Klimatklivet, genom vilket företag, kommuner och föreningar kan söka bidrag för att investera i minskade utsläpp av koldioxid.

Installationerna kommer att ske successivt och ombytet beräknas vara färdigt 2019.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078