23948sdkhjf

Fiskodlaren blir årets livsmedelsexportör

Livsmedelsföretagen delar ut titeln till lappländskt vattenbruksföretag – över en tredjedel av produktionen går på export.
När Livsmedelsföretagen anordnade sin årliga Matdag på Moderna Museet i Stockholm under måndagen passade man samtidigt på att dela ut priset för årets livsmedelsexportör.

Årets pristagare blev det Lapplands-baserade fiskodlingsföretaget Umlax, som exporterar 38 procent av sin årliga produktion på cirka 2 000 ton fjällröding, öring och regnbågslax.

I dagsläget exporterar företaget, som bildades 1987, bland annat till Finland, Norge, Frankrike och Belgien. De senaste åren har man sett så pass stor efterfrågan att man planerar att skala upp både odlingarna och exporten. Tjeckien, Polen och USA tillhör marknader som man siktar in sig på.

– Vi vill öka vår produktion och vår export men som många andra vattenbruksföretag begränsas vi av kortsiktiga tillstånd. Om politiker menar allvar med att de vill att svenskt vattenbruk ska utvecklas måste de ge myndigheterna och oss förutsättningar att planera långsiktigt för att kunna göra investeringar, säger Anna-Carin Jonsson, vd på Umlax, i ett pressmeddelande.

Juryns motivering till Umlax vinst hänvisar bland annat till råvaran, tillverkningen och teamet. Fisken odlas vid sex olika produktionsanläggningar i sjöar i Lappland av ett fyrtiotal anställda, som består av både akademiker och yrkesfolk.

"Årets pristagare visar att det lokalt – och i en ofta förbisedd och perifer del av Sverige – går att skapa ett globalt företag som det talas om i den internationella livsmedelsvärldens finrum" skriver juryn i sin motivering.

Priset består av en presentcheck värd 50 000 kronor som företaget kan köpa exporttjänster för från Business Sweden.

– Umlax är en värdig vinnare och en utmärkt representant för den svenska livsmedelsindustrin, säger Jimmy Sandell, kommunikationschef på Livsmedelsföretagen.

Förra årets pristagare var Göteborgsbaserade Fria bröd, som tillverkar gluten-, laktos- och mjölkproteinfria bageriprodukter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078