23948sdkhjf

Findus och Toppfrys: Störst blir ännu större

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Efter måndagens offentliggörande av ärtproducentens nya delägare har Food Supply pratat med både Findus chef i Norden, Peter Odemark, och Toppfrys vd Joakim Bratell om vad som kommer härnäst.

Under måndagen meddelade Toppfrys att man får in nya delägare som bägge är tidigare samarbetspartners – Findus, som förra året säkrade odlings- och produktionsavtal med Toppfrys, samt Foodimpex, som länge samarbetat med ärtproducenten.

I och med att Findus lade ner sin anläggning i Bjuv är Toppfrys numera landets största producent av ärter, med Magnihill som närmsta konkurrent bakom sig. Men de har en betydligt mindre odling, säger Toppfrys vd Joakim Bratell.

När Findus och Toppfrys slöt avtal under förra året ledde det till att Toppfrys ökade sin odlingsareal från 1 000 hektar till 2 000 hektar. Och även i år har man planerat en ökning.

– Vi gör en liten ökning i år till 2 300 hektar. Jag har tidigare sagt att 2 500 hektar är vad vi kan klara av uthålligt här med jordbruket, utan att söka oss längre bort ifrån fabriken, säger Joakim Bratell, vd och ägare av Toppfrys, till Food Supply.

Flera fördelar i ny ägarstruktur
Vad gäller den ena nya ägaren, Foodimpex, ser Joakim Bratell delägarskapet som ett naturligt steg efter att de båda parterna samarbetat under flera decennier. Och med Findus som den andra av de nya ägarna i ryggen han att man får flera nya fördelar.

Läs också: Två nya Findus-chefer utses

– Dels är de ganska vassa på marknaden, och de har naturligtvis också en bred kunskap om ärtproduktion. Vi kan få ta del av den kompetensen. För framtida investeringar har de lite bättre muskler än vad tidigare delägare hade, säger han.

Sedan Joakim Bratell som en av de nya delägare tog över Toppfrys runt 2011, har man vuxit med bra fart. Under perioden 2014-2016 uppskattar han att man vuxit med omkring 10 miljoner kronor i omsättning per år, något han bland annat tillskriver en ökad efterfrågan på svensk- och närodlade grönsaker.

Genom de senaste årens tillväxt och årets arealökning kommer man tillbaka till samma odlingsnivåer som bolaget hade för omkring tio år sedan, något som Joakim Bratell tycker känns ”väldigt bra”.

”En väldigt bra plattform”
För Findus har förra årets samarbete lett till att man lärt känna Toppfrys lite bättre, och man ser också att bolaget har möjligheter att utveckla produktionen åt Findus.

Läs också: Åkeri först i Foodhills satsning

– Vi valde att samarbeta med Toppfrys för produktionen och odlingen av vår ärta Ebba. Nu har vi haft igång det samarbetet i ett år och vi fördjupar det samarbetet genom att bli delägare. Kompetensen hos Toppfrys gör det här till en väldigt bra plattform att investera i, säger Peter Odemark, chef för Findus i Norden, till Food Supply.

Det odlings- och produktionssamarbete man fastlagt sedan tidigare kommer att fortsätta som innan, tillägger Peter Odemark, som ser att Findus och ägarbolaget Nomad Foods har mycket att bidra med.

– Toppfrys är en specialist på grönsaksodling och produktion av frysta grönsaker – det är ju vi också. Dels Findus i sig, men också Nomad Foods som är marknadsledande på frysta grönsaker i de flesta europeiska länder. Vi kan mycket om det, vi har mycket know-how, bra nätverk och så vidare. Vi har en hel del kärnkompetens inom både odling och produktion av frysta grönsaker som vi kan dela med oss av, säger han till Food Supply.

Nästa steg i partnerskapet
Första steget är redan taget, menar Peter Odemark, som säger att man träffat personal och ledning under måndagen. Den ökning som Toppfrys gjort under de senaste åren vill man nu bygga vidare på.

– Det här är att fortsätta en expansiv resa för Toppfrys, som vuxit mycket de senaste åren. Sen tror jag att expansionen kan ske på många olika sätt. Vi har ingen specifik aktivitet för det, men vi har planer, säger Peter Odemark till Food Supply.

För Toppfrys, som kommer sätta igång en liten provproduktion av baljväxter under året, är nästa steg att göra det ännu bättre än förra året, som också var något av ett förändringsår. Joakim Bratell säger att de har några förslag på fler produkter i pipen, men vill inte spekulera vidare i vad det blir.

– Vi positionerar oss på marknaden och blir en stor producent på svenska, frysta grönsaker. Förhoppningsvis kommer fler produkter till om några år här. Kanske inte i år, men nästa år ska vi se vad vi kan hitta på. Efter säsongen ska vi i ägargruppen sätta oss tillsammans och titta på vad vi kan utveckla. Det är inte så mycket mer än, utan allt är väldigt nytt just nu, säger Joakim Bratell.
Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu
2

Ekologisk mat är sämre för klimatet

Det visar en ny studie från Chalmers.

Dole säljer i Sverige och Finland

Godiva lanserar nytt i sitt sortiment av exklusiv belgisk choklad

Säljs lagom till jul.

Lanserar ersättning för plastsugrör

Alla gräver inte guld vid gränsen

Gottekungen.se lägger ned. Kunderna rasar: "Kända bland de flesta banker nu".

Populär chokladmjölk återkallas – flaskan kan gå sönder

Avser Pucko med bäst före datum den 26 september 2019.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

De vann Matverk Värmland

”En sensorisk väl framtaget produkt med många användningsområden som kan vandra från skogen till krogen.”

Ekologisk julskinka bjöd på fettchock

Icakuriren har granskat en rad julskinkor.

Bayns sockerersättare i choklad som säljs i svenska butiker

Så mycket måste matpriserna höjas för att täcka upp sommarens torka

Chefsekonomen: "Dock en snittsiffra"

Löfbergs nominerat till hållbarhetspris

Vinnaren utses 31 januari 2019.

Svenska matjordar blir allt bördigare

Ökad odling av gräs till betande djur som leder till ökad mullhalt.

Priserna fortsätter att dala

De har hälsa och miljö i fokus

De är nominerade i kategorin Årets Hjärta i Fast Food Awards.

Här är Nobelmenyn

På måndagskvällen var det så dags för Nobelbankett och bakad rotselleri fick spela huvudrollen.

Orkla säljer Mrs Cheng’s till Continental Foods

Nytt samarbete stärker Löfbergs i Finland

Rosteriet knyter band med te-huset Nordqvist.

Nya matkoncept till Täby centrum

Anrik lanthandel lägger ner

Fortsatt höga konkurstal inom hotell- och restaurangbranschen

Två toppar årets julöl

Test av årets julöl och andra juldrycker – två öl i topp bland många fina brygder.

Årets livsmedelshalvdag på Empack

Jäst gör fiskfoderolja av halm

Matsmart och Blossa räddar 24 000 flaskor glögg

"Att slänga den fantastiska drycken var aldrig ett alternativ för oss"

Han är ny vd på Sales Support

Kavlis medarbetare delar ut miljonbelopp till välgörenhet

Matsmart retirerar från Norge

Delicato byter säljbolag

Matleveranstjänst till Malmö

Saffran hamnar på kryddhyllan

Han är ny hos Altia

Läppja på GW

Student öppnar obemannad butik

Han bjöd snattarna på lunch - då minskade stölderna

Här är årets bästa matböcker

Orkla lägger bud på Kotipizza

Se alla Företagens egna nyheter

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Automatiserat lager Postnord/ Apoteket Hjärtat i Norrköping.

Eurolådor

Konfigurerbara säkerhetsreläer - nu även med simulering offline

Synglas från Mirit Glas till process industrin

Ytterligare en ny Servicetekniker till Lagaforsteamet

Nytt fryslager åt GB-Grossisten

Kombinera fritt med nästa generations modulära drivsystem

Naturliga köldmedel i kylanläggningar ställer krav på säkra fläktar

IMA DAIRY & FOOD Erca är förhandlad av Bull Salicath ApS

Trevlig helg

Energieffektiva fläktar för kylkabinett på stormarknader

EC-fläktar som styrs via MODBUS kan på sikt bli självlärande med hjälp av Artificiell Intelligens

ebm-papst tar GreenTech till en ny nivå och lanserar GreenIntelligence

Mirit Glas har ett av det största och mest välsorterade utbud av glasrör och glasstavar

Bull Salicath ApS

Julkalender SSI Schäfer

SSI Schäfer Julkalender 2018

Motordrivna membranpumpar för livsmedelsindustrin

Naturliga "clean label" färger och extrakt för drycker

Carlsson & Möller AB

Universal koppling till IO-Link

Enkel och praktisk IO-Linklösning

Spara energi för en halv miljon kronor per år

Frystorkad avokadopulver - lätt, hälsosamt och minimalt svinn

Sänd till en kollega

0.288