De är bäst i Sverige enligt White Guide

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Nyöppnade och högt skattade restaurangen Frantzén knep titeln som Sveriges bästa restaurang i White Guides gala, men det var också en hel del andra restauranger som prisades under måndagens gala.

På måndagskvällen korades en rad av årets bästa restauranger när White Guide håll sin årliga gala – högst på prispallen stod restaurangen Frantzéns i Stockholm, som öppnade i september 2017.

Priset för årets bästa restaurang på White Guides gala kommer cirka två veckor efter att Björn Frantzéns restaurang blivit Sveriges första med tre stjärnor i Guide Michelin, och motiveras på nedanstående sätt:

"För att ha skapat en ny kultplats för gastronomi i högsta divisionen, där inga ansträngningar sparats och inget lämnats åt slumpen för att leverera en restaurangupplevelse som kombinerar kulinariskt artisteri med ett värdskap i världsklass," står det att läsa i juryns motivering.

Läs också: Landets mest hållbara butiker ska kartläggas

Utöver den prestigefyllda förstaplaceringen knep man också priset för årets serviceupplevelse.

I och med vinsten av förstaplatsen bröts trenden där Sayan Isakssons restaurang Esperanto placerat sig på första plats fyra av de fem senaste åren – de får nu nöja sig med en tredjeplats, åtskild från ettan av Magnus Nilssons Fäviken magasinet.

Läs också: Bubbliga tedrycker – årets smakutvecklare

I övriga kategorier syns bland annat vinnare som Ichi (årets stjärnskott), Mathias Dahlgrens Rutabaga (årets banbrytare) och Volt (årets hållbara gastronomi). Se övriga vinnare i listan nedan:

Alla vinnare i White Guide 2018:
Årets Merroir Award: Tak & Unn, Stockholm
Årets Terroir Award: SAV, Tygelsjö
Årets Värt en resa: Falkenberg (hela staden inräknad)
Årets Hjärtekrog: Familjen, Göteborg
Årets Dryckesupplevelse: Folii, Stockholm
Årets Ljudmiljö: Taverna Brillo, Stockholm
Årets Rising Star: Emma Shields, Flickan, Stockholm
Årets Smakutvecklare i livsmedelsbranschen: Roots of Malmö, Malmö
Årets Hyllning av en långtida betydelsefull gastronomisk gärning: Malin Söderström, Stockholm

Nyligen gav man också ut senaste upplagan av White Guide, där 600 av de cirka 800 testade restaurangerna runtom i landet fick en plats.

– Den svenska matkulturen har utvecklats snabbt de senaste åren – de krogar som inte hänger med kommer ofelbart att halka ner på listorna. Vi ser också med glädje att allt fler krogar är föredömen i samhället när det gäller ekologi, hållbarhet och återbruk, säger Mikael Mölstad, en av grundarna till White Guide.


Håll dig uppdaterad med Food Supply SE

Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Culinars nya såsfabrik invigd

Nybygge för 21 miljoner kronor tredubblar produktionskapaciteten för flytande smaksättare.

Risk för metall i danska tillverkarens godis

Danska Toms gruppen återkallar godis i både Sverige och Danmark efter risk för metallbitar.

Svenska forskare lyfter naturbeteskött

Ännu en ny marknad för chipstillverkaren

Efter intåget på Island är det dags för Rootfruit att söka sig söderut.

Mindre miljögift i ekoägg

På nytt jobb
Vd-byte hos Reitan convenience

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

På nytt jobb
Arla UK-chef till dansk dagligvaruhandel

Tomas Pietrangeli byter brittisk chefspost mot toppuppdraget hos Dagrofa.

Unilever tar stark ställning mot fejkföljare

Livsmedelsjätten bryter med alla influencers som köpt följare – vill främja transparens i annonseringen.

42 sätt att minska matsvinnet

Ny svensk handlingsplan går under namnet "Fler gör mer" – ska halvera matsvinnet fram till 2030.

Rootfruit till Island via Danmark

Färskpotatis – en förlustaffär

En riklig tillgång ger så lågt kilopris att odlare går back.

På nytt jobb
Hon tar över Coops hållbarhetsarbete

Blir chef för nya hållbarhets- och kvalitetsenheten.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

Vegangodis-företaget i två nya avtal

Svenska Ec-go gör utlandsdebut hos Nordisk films danska biografer. Samtidigt äntrar man Bergendahls butiker med City gott-konceptet.

Nya riktlinjer för alkoholreklam

Fyra nya till Organic Sweden

2

Findus återkallar persilja – "Kan vara hälsorisk"

Klart för Göteborgs kex Riga-flytt

Efter förvarningen i januari kommer slutbeskedet – då flyttas den traditionsrika kextillverkningen till Lettland.

Fontana vann nyinstiftat pris

Axfood och Lidl naggar på Coop

Kopparbergs startar större produktion i Storbritannien

Brexit en av anledningarna till bryggeriets nya satsning.

Norrmejerier: Brist på Västerbottensost

Livsmedelsverket ryter ifrån i sillfråga

"Grundlöst larmande i media", kommenterar myndigheten angående uppgifter om bristande ursprungsmärkning för svenska sillburkar.

Max lanserar klimatpositiva burgare

Två graders skillnad – nu förstörs kött för miljoner

Grillkedja förlänger med Menigo

Ikea in i Svensk Dagligvaruhandel

På nytt jobb
Han blir ordförande för Svensk Dagligvaruhandel

Triumf glass kör helgpass i värmen

Ny ordförande för Fiskbranschen

Dansk Supermarked byter namn

På nytt jobb
Pontus Björkdahl ny hållbarhetschef på Retursystem

Första färskpotatisen är här

Nu tar hon plats hos Lantmännen

Restaurangerna fortsätter att växa

Se alla Företagens egna nyheter

Seminarie i Norge

NOVOnox Hygienic

AF Packaging Solutions

Plockstationer & Lean Ställage TRILOGIQ

En fin sked i locket är inte en stad i Ryssland

Snabba leveranser, fri retur och hög service

Är era livsmedel säkra för de allra minsta?

Enkel styrning av skyddsgrindssystemet PSENslock

Nomo visar upp smarta lösningar för gruvindustrin

Ny broschyr

Effektivare packning utan luft

IMA dairy food HAMBA

IMA dairy food BENHIL

Ny säljare i vårt tyska bolag Lagafors GmbH

Säkerhetsbrytaren PSENmag i rostfritt stål – hög säkerhet och maximal tålighet för extrema förhållan

ebm-papst fläktvägg löste problem med Media Markts luftkonditionering i Berlin

Tara Pac

Spårbarhet under rengöringen bidrar till säkrare mat och bättre lönsamhet

IMA dairy food ERCA

Hyllsystem R3000 - en lösning för alla behov 

Lokala experter, världens bästa automation

BITO lanserar miljövänlig lagerlåda av solroskomposit

Förpackningen i centrum

Ekologiska vegetabiliska Proteiner

Kvalitet OnLine Storträff 2018

Sänd till en kollega

0.816