23948sdkhjf

De är bäst i Sverige enligt White Guide

Nyöppnade och högt skattade restaurangen Frantzén knep titeln som Sveriges bästa restaurang i White Guides gala, men det var också en hel del andra restauranger som prisades under måndagens gala.
På måndagskvällen korades en rad av årets bästa restauranger när White Guide håll sin årliga gala – högst på prispallen stod restaurangen Frantzéns i Stockholm, som öppnade i september 2017.

Priset för årets bästa restaurang på White Guides gala kommer cirka två veckor efter att Björn Frantzéns restaurang blivit Sveriges första med tre stjärnor i Guide Michelin, och motiveras på nedanstående sätt:

"För att ha skapat en ny kultplats för gastronomi i högsta divisionen, där inga ansträngningar sparats och inget lämnats åt slumpen för att leverera en restaurangupplevelse som kombinerar kulinariskt artisteri med ett värdskap i världsklass," står det att läsa i juryns motivering.

Utöver den prestigefyllda förstaplaceringen knep man också priset för årets serviceupplevelse.

I och med vinsten av förstaplatsen bröts trenden där Sayan Isakssons restaurang Esperanto placerat sig på första plats fyra av de fem senaste åren – de får nu nöja sig med en tredjeplats, åtskild från ettan av Magnus Nilssons Fäviken magasinet.

I övriga kategorier syns bland annat vinnare som Ichi (årets stjärnskott), Mathias Dahlgrens Rutabaga (årets banbrytare) och Volt (årets hållbara gastronomi). Se övriga vinnare i listan nedan:

Alla vinnare i White Guide 2018:
Årets Merroir Award: Tak & Unn, Stockholm
Årets Terroir Award: SAV, Tygelsjö
Årets Värt en resa: Falkenberg (hela staden inräknad)
Årets Hjärtekrog: Familjen, Göteborg
Årets Dryckesupplevelse: Folii, Stockholm
Årets Ljudmiljö: Taverna Brillo, Stockholm
Årets Rising Star: Emma Shields, Flickan, Stockholm
Årets Smakutvecklare i livsmedelsbranschen: Roots of Malmö, Malmö
Årets Hyllning av en långtida betydelsefull gastronomisk gärning: Malin Söderström, Stockholm

Nyligen gav man också ut senaste upplagan av White Guide, där 600 av de cirka 800 testade restaurangerna runtom i landet fick en plats.

– Den svenska matkulturen har utvecklats snabbt de senaste åren – de krogar som inte hänger med kommer ofelbart att halka ner på listorna. Vi ser också med glädje att allt fler krogar är föredömen i samhället när det gäller ekologi, hållbarhet och återbruk, säger Mikael Mölstad, en av grundarna till White Guide.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094