23948sdkhjf

"Oklart vem som gör vad i kris"

Riksrevisionen stämmer in i Livsmedelsverket, Socialstyrelsen och landstingens bedömningar om Sveriges tillgång till livsmedel i krissituationer.
I en ny granskning bedömer Riksrevisionen att Sveriges tillgång till mat och läkemedel i krissituationer inte är tillräcklig – man stämmer därmed in i bedömningar som tidigare gjorts av bland andra Livsmedelsverket och Socialstyrelsen.

Man ser att regeringen och ansvariga myndigheter inte lyckats ta fram tydliga ansvarsfördelningar om Sverige skulle dras in i en kris.

– Riksrevisionens bedömning är att oklarheter när det gäller vem som ska göra vad, och när, i värsta fall kommer att innebära att viktiga åtgärder försenas eller inte blir gjorda alls, säger riksrevisor Stefan Lundgren.

Enligt Riksrevisionen har man sett tecken på en vilja från regeringens sida att stärka krisberedskapen, men att man i styrningen inte gjort särskilt mycket för att skapa tydliga förutsättningar för försörjning om en kris uppstår.

Förtydliga ansvar
Därför rekommenderar man nu att regeringen ska ta tag i frågan och förtydliga både mål och ansvar. Det gäller särskilt för myndigheterna Livsmedelsverket och Socialstyrelsen, men även andra aktörer då Riksrevisionen ser att problemen inom dessa områden sannolikt finns även på andra håll.

– Samhällets säkerhet och viktiga samhällsfunktioner är på många områden beroende av privata aktörer. Men samtidigt är förutsättningarna för att involvera privata aktörer i krisberedskapsarbetet otydliga, och de ansträngningar som gjorts har inte lett till konkretiseringar när det gäller styrning och ansvarsförhållanden, säger Riksrevisionens projektledare Johan Ågren.

Sverige har tidigare haft ett beredskapslager med mat och läkemedel – med undantag för influensaläkemedel är det dock avskaffat.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109