23948sdkhjf

Insektsföretag lägger ner

Hakuna mat, en av medgrundarna till Sveriges branschorganisation för insektsföretag, väljer att avveckla verksamheten.
Företaget Hakuna mat, grundat 2013, var något av en pionjär bland svenska insektsföretag när man i starten importerade och sålde insekter som livsmedel. Efter såväl saluförbud som Vinnova-medel har man nu valt att avveckla verksamheten, skriver sajten AGFO .

I höstas var man ett av nio företag som grundade branschorganisationen Insektsföretagen i Sverige, en organisation som skapades några månader innan en möjlig lagändring som skulle göra det möjligt att sälja insekter som livsmedel.

Men när Livsmedelsverket en knapp vecka efter branschorganisationens bildande valde att inte säga ja till insekter som livsmedel blev situationen svår för företagen.

– Det vi förmodligen kommer att se de närmaste veckorna är att många kommer ta beslutet att flytta utomlands eller lägga ner. Som det ser ut nu är det omöjligt att driva företag med insekter, sade Ellen Gellerbrant från Hakuna mat efter myndighetens beslut till Food Supplys systersajt Fri Köpenskap .

Till AGFO säger företagets andra grundare, Emma Aspholmer, att man gärna sett mer dialog med Livsmedelsverket och att en utvärdering av insekter som livsmedel gjorts tidigare. Vidare säger hon att man lärt sig att livsmedelsbranschen är tuff:

– Skulle jag starta företag i dag hade jag inte valt livsmedelsbranschen och jag hade haft bättre koll på lagstiftningen. Men jag skulle aldrig vara utan den här resan, säger Emma Aspholmer till sajten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078