Här är årets aprilskämt

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Fläskhare, kycklingglass och en... udda näringspasta syns bland årets skämt. Och så en chokladburgare som kanske (?) lever vidare.

Under påskhelgen inföll en annan tung tradition – 1 april. De flesta företagen höll sig inom ramarna och valde att släppa skämtnyheter på själva dagen, som sig bör. Men de fanns också de som försökte förekomma alla andra – om det nu visar sig faktiskt vara ett skämt...

Nedan har Food Supply samlat ihop en del av de lanseringar och nyheter som pumpades ut av livsmedelsbranschen under helgen:

Carlsberg använde rådande väderförhållanden i sitt skämt – genom att lansera öltéet Öl Grey ville man värma upp de som mot förmodan slagit sig ner vid barernas och pubarnas uteserveringar.

Kronfågel passade på att lyfta fram en helt ny produktkategori, där bolaget hittat ännu ett användningsområde för huvudprodukten. Glass med smak av rätten Flygande Jakob satte inte bara kycklingsmak på själva glassen, utan kombinerade även banan- och jordnötsbitarna med kycklingbacon.

För branschorganisationen Svenskt kött var 1 april en stolt dag då man kunde presentera ett helt nytt djur. Genom att korsa linderödssvin och skogshare fick man fram fläskharen, som ska smaka både vilt och fläsk – problemet vara bara att Sveriges Grisföretagare och Kaninproducenterna var tvungna att förhandla om var djuret passar hemma.

Konsultföretaget Sigma meddelade att man skulle ge sig in i restaurangbranschen på ett ovanligt sätt. Efter att ha köpt in 47 foodtrucks skulle man göra om dessa till självkörande fordon och samtidigt sätta ut en trupp drönare som enligt företaget skulle "förändra hela takeaway-upplägget".

Hos vinproducenten Tre apor hade man märkt av de veganska och vegetariska vindar som blåst genom landet och bestämde att man skulle bli helt fria från animalier – därför dög inte heller namnet, då det innehåller djur. Efter 1 april skulle man istället bara heta "Tr3".

Läs också: Ryssland och Danmark möts i ölkaviar

Även hos Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, passade man på att ta tillfället i akt. I ett pressmeddelande förklarade man att forskare hittat ett sätt att omvandla avföring till livsmedel, trots stora utmaningar med bland annat lukt. Resultatet var en "exkrementbaserad näringspasta" som bland annat kan användas som smörgåspålägg. Detta inom ramen för forskningsplattformen Centre for Research on Alternative Proteins (CRAP).

Skämtet som kanske väckte störst uppmärksamhet i landet var det som lanserades av Delicato och Burger King. Man var ute redan på skärtorsdagen (29 mars) med en samarbetsburgare, där den tongivande smaken var choklad.

När Aftonbladet hörde av sig till Burger King förnekade marknadschefen att det rörde sig om ett aprilskämt, eftersom det bara var den 29 mars.

På söndagen skickades ännu ett meddelande ut där bolagen bekräftar att det rörde sig om ett aprilskämt trots allt, något som resulterade i kritik – på exempelvis Burger Kings Instagram-konto reagerade flertalet på att skämtet lades ut för tidigt.

Läs också: Bubbelbrist begränsar brittiska bryggerier

Nu säger Eva Ossiansson, universitetslektor och doktor i marknadsföring på Göteborgs universitet, att skämtet var problematiskt och oetiskt.

– Hade man verkligen velat göra ett första aprilskämt hade man gått ut med det på samma dag. Men då hade man inte fått nyhetsredaktionerna att tro på det. Man vill verkligen luras. Det är uppenbart, säger hon till Expressen Dina pengar.

Delicatos marknadschef Sofia Brandberg säger till tidningen att man passade på att skämta och att man måste hitta en balans för att bli tagna på allvar. Burger Kings marknadschef Lina Nilsson, som förnekade att det först rörde sig om ett skämt säger till Expressen att "det är kul att skoja och bjuda på oss själva". Hon lägger även till att chokladburgaren kanske visst kommer att lanseras.

– Det finns ingenting som säger att det inte blir en verklighet av det här, med tanke på vilket gehör vi fick, säger hon till tidningen.


Håll dig uppdaterad med Food Supply SE

Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Optifreeze i stort avsiktsavtal

Stora brister hos osttillverkare ledde till säljförbud på plats

Inspektör om bristerna i produktionslokalerna: ”Det var det värsta jag sett”.

Lagerköp ska säkra tillväxt för Kavli

Butiker slopar utländskt kött i torkan

"Hedervärt", säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) om initiativet.

Grossist i Sundsvall förbjuds att släppa ut livsmedel

680 000 Marine harvest-laxar på flykt

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Ostföretag lägger ner för att satsa

Tre butiker ska bli två när Norins ost lägger mer fokus på grossistverksamhet och näthandel.

Miljontals flaskor spanskt vin under falsk fransk flagg

Fynd i fransk bedrägeriutredning orsakar vinskandal – cirka 7 miljoner liter billigare spanskt vin såldes som franskt.

Förpackningsmiss tvingar Coop till återkallelse

Bucht om torkan: "Mycket allvarlig situation"

Regeringen samtalar med EU-kommissionen om möjligheten om att få krisstöd. "Det handlar om att vända på alla stenar", säger landsbygdsministern.

Svensk cater utökar i Malmö

Zoéga satsar mot nollutsläpp

Snacksföretag slår sina påsar ihop

En avsiktsförklaring om ett samgående mellan Rootfruit och Exotic snacks är undertecknat – tillsammans vill man bli marknadsledare inom premiumsnacks.

Handelsspänningar sänker matpriser

Många slakterier fullbokade året ut

Regeringen: Mer vildsvinskött till folket

Västkustens musselodlingar stängs efter giftlarm

Nervgiftsproducerande alger har ökat snabbt – Livsmedelsverket stänger ner odlingar tills vidare.

Polska jordgubbar bakom utbrott av hepatit A

Totalt 13 personer i södra Sverige har smittats av samma typ av hepatit A-virus – nu återkallar Menigo jordgubbarna.

Grossisten ska utreda om återkallade jordgubbar

Menigo om jordgubbarna: "Vi ser detta som en mycket allvarlig händelse och kommer att följa upp och utreda det inträffade".

Svenska foodtechbolaget i ny investeringsrunda

Ecoliving vill ta in upp till 3 miljoner kronor inför lansering av nordiskt odlad quinoa.

Lägsta kaffepriset på mer än två år

Värmen tvingar mejeri till minskad glassproduktion

Stoppad lastbil körde 1,5 ton kött okylt

Tetra Pak: Smarta livsmedelsförpackningar viktiga för e-handeln

På nytt jobb
Kavli värvar Orkla-direktör

"Nordens bästa" – nu går stjärnkrogen Esperanto i konkurs

Fyra nya till Organic Sweden

Axfood och Lidl naggar på Coop

Max lanserar klimatpositiva burgare

Två graders skillnad – nu förstörs kött för miljoner

Grillkedja förlänger med Menigo

Ikea in i Svensk Dagligvaruhandel

På nytt jobb
Han blir ordförande för Svensk Dagligvaruhandel

Triumf glass kör helgpass i värmen

Ny ordförande för Fiskbranschen

Se alla Företagens egna nyheter

IMA dairy food ERCA

SSI SCHÄFER realiserar high-tech distributionscenter för IKEA

Nya produktkatalogen för standard- och fixturelement har äntligen kommit!

Update nr 32 ute nu

Ny kvalitetsansvarig hos Hallins Production AB

Bull Salicath ApS

Flygande start för KUKA smartPAD-2 – smidigare hårdvara.

Lagafors gjorde processen kort på kvalitetsinriktat slakteri

Följ loppet minut för minut

Sommarkampanj Lagerlådor

IMA dairy food HASSIA

Dansk härdningsteknik til rostfritt stål lösa utmaningar hos MAN Diesel & Turbo.

Lagafors stöttar teamet från Rynkeby både i cykelsadeln och på juicefabriken i Danmark

Vårt ständigt växande serviceteam utökas igen...

Borgeby Fältdagar 27-28 juni

IMA dairy food GASTI

Skyddsgrindssystemet PSENmlock - nu med nödöppning och seriekoppling

Maskinsäkerhet: Hitta rätt produkt med några få klick!

Din förpackningsavdelning

Seminarie i Norge

NOVOnox Hygienic

AF Packaging Solutions

Plockstationer & Lean Ställage TRILOGIQ

En fin sked i locket är inte en stad i Ryssland

Snabba leveranser, fri retur och hög service

Sänd till en kollega

0.206