23948sdkhjf

Bucht om torkan: "Mycket allvarlig situation"

Regeringen samtalar med EU-kommissionen om möjligheten om att få krisstöd. "Det handlar om att vända på alla stenar", säger landsbygdsministern.
Under måndagsförmiddagen höll landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) presskonferens tillsammans med Jordbruksverkets generaldirektör Christina Nordin och LRF:s ordförande Palle Borgström. I fokus låg torkan som drabbat många svenska lantbruk under de senaste månaderna.

Tillsammans ska man framöver arbeta för att underlätta för lantbrukarna, och i tur även säkra produktionen av livsmedel då situationen snart riskerar att bli ohållbar.

– Situationen är allvarlig och mycket allvarlig på vissa platser, sade landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S), enligt Sveriges Radio Ekot .

Lösningarna kan handla om bland annat förskottsutbetalningar eller lättnader i regelverken, och man går tillsammans samtidigt ut med en uppmaning till alla som har arealer med foder i landet att skörda dessa, även om man inte själv har bruk för det.

Det är framförallt en brist på foder och bete till djuren som gör situationen allvarlig – enligt Jordbruksverket gav den första vallfoderskörden 50 till 70 procent, och den andra mellan 0 till 30 procent. Även den tredje ligger i farozonen, menar Palle Borgström, ordförande för LRF.

Vid presskonferensen liknade Borgström situationen med torkan under 1992, den senaste gången landet drabbades av en allvarlig torka. Bortfallet för endast spannmål beräknas denna gång kosta minst 2 miljarder kronor, och om vädret fortsätter på samma sätt in i augusti kommer det att vara "ett rent krisläge", sade Palle Borgström enligt SR.

Regeringen har även kontakt med EU-kommissionen gällande stöd från EU:s krisfond till de svenska lantbrukare som behöver det, samtidigt som man ansökt om att få höja förskottet på landsbygdsstöden från 75 procent till 85 procent.

– Det finns ingen helhetslösning. Det handlar om att vända på alla stenar, sade Sven-Erik Bucht vid presskonferensen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064