23948sdkhjf

Nu har 2018 års jordbrukarstöd börjat betalas ut

Totalt 6,7 miljarder ska betalas ut.
Den 7 december påbörjade Jordbruksverket utbetalningarna av 2018 års gårdsstöd och andra stora jordbrukarstöd. Totalt betalas 6,7 miljarder kronor ut till Sveriges lantbrukare.

Förutom gårdsstöd började också utbetalningarna av 2018 års förgröningsstöd, nötkreatursstöd, stöd till unga jordbrukare samt kompensationsstöd den 7 december. Därefter sker utbetalningar av stöden löpande varje fredag. Detta innebär att de flesta lantbrukare får sina stöd för 2018 utbetalda före årsskiftet.

– Detta är en mycket viktig utbetalning till lantbrukarna, säger Mirja Hjers, divisionsdirektör på Jordbruksverket och fortsätter:

– Utbetalningen av stöden sker enligt plan. Att utbetalningen sker i tid och enligt plan är särskilt viktigt i år då många lantbrukare har en ansträngd likviditet i torkans spår.

Utbetalningen den 7 december innefattade:

-cirka 3,5 miljarder kronor i gårdsstöd
-cirka 1,9 miljarder kronor i förgröningsstöd
-842 miljoner kronor i nötkreaturstöd
-178 miljoner kronor i kompensationsstöd
-81 miljoner kronor i stöd till unga jordbrukare
-198 miljoner kronor i djurvälfärdsersättning
-77 miljoner kronor i miljöersättningar och ersättning till ekologisk produktion

Drygt 2,2 miljarder kronor av 2018 års stöd är redan utbetalt som delbetalning för kompensationsstöd, miljöersättningar samt ersättning till ekologisk produktion.

Det återstår i dagsläget ca 280 miljoner av miljöersättningar och ersättning till ekologisk produktion för åren 2016-2017. Utbetalningarna sker löpande. De lantbrukare som väntar på större belopp prioriteras i handläggningen av länsstyrelserna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078